Mozaik
NOVI VIZNI REŽIM

Strani glazbenici morat će platiti ako žele nastupiti u Velikoj Britaniji!
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
Bez obzira jesu li iz EU ili ne, morat će dokazati da se mogu sami uzdržavati, osim ako nisu na posebnoj listi odobrenih

Novi vizni režim od 2021. za nastupanje u Velikoj Britaniji neće sputavati samo etablirane i bogate glazbenike, a svi ostali mogu se pozdraviti s tamošnjim koncertima.

Strani glazbenici morat će platiti za nastup u Velikoj Britaniji od 2021., potvrdilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova. Uz to će, bez obzira na to jesu li glazbenici iz EU zone ili ne, morati dokazati da posjeduju ušteđevinu od 1000 britanski funta (oko 8500 kuna) čak 90 dana prije traženja vize kako bi dokazali da su se u stanju uzdržavati, osim ako nisu na "posve odobrenoj" listi A-izvođača. Primjera rada, trenutno zakon dopušta umjetnicima i njihovim produkcijskim timovima putovanje po Ujedinjenom Kraljevstvu bez radnih dozvola i viza, dakle bez ikakvih ograničenja.

Od 2021. umjetnici će morati tražiti Tier 5 vizu ako žele nastupati u Velikoj Britaniji, ali i ako idu na audicije, radionice, festivalske nastupe, panele i sve ostale događaje u kojima gostuju. Viza će u startu koštati 244 britanske funte, a vizni režim stupa na snagu u siječnju 2021. nakon isteka Brexit tranzicije u prosincu ove godine. U ministarstvu navode da neće postojati politika reciprociteta između Velike Britanije i EU-a u smislu razmjene glazbenika.

- Duboko smo razočarani jer se ukida slobodno kretanje glazbenika i ostalih umjetnika iz EU-a i nadamo se da će parlament bar razmotriti naš apel da se uvedu vize koje vrijede godinu ili dvije, a ne da se za svaki angažman mora tražiti nova - izjavila je Deborah Annetts, predsjednica britanskog društva glazbenika Incorporated Society of Musicians.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike