Zdravlje
NAMIRNICE KOJE SU LOŠE ZA ZGLOBOVE

Hrana može pojačati simptome artritisa
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
Iako je nemoguće generalizirati, ipak postoje namirnice koje nisu dobre za zdravlje vaših zglobova, odnosno mogu pogoršati simptome artritisa. Stoga je bolje da ih uzimate oprezno ili ih izbjegavate.

Mliječni proizvodi: Ako imate reumatični artritis, punomasno mlijeko i slične proizvode potrebno je izbjegavati, prema studiji objavljenoj 2018. godine u magazinu Klinička reumatologija. Upala može reagirati na proteine koji se u njima nalaze.

Pržena hrana: Kalorična hrana s puno masnoća poput pržene piletine, prženih krumpirića, krofni i slično vrlo je loš izbor za oboljele od artritisa. Te namirnice mogu povećati tjelesne masne naslage, što stvara dodatni pritisak na zglobove i uništava ih, pojasnila je nutricionistica Lona Sandon, iz Texasa.

Šećer: Prema studiji objavljenoj u magazinu in American Journal of Clinical Nutrition jednostavni šećeri koje pronalazimo u keksima, voćnim sokovima i slatkišima jednaki su kao rafinirani ugljikohidrati. Povisuju šećer u krvi te zbog toga pojačavaju upale, kao što su i upalne reakcije na zglobovima.

Meso: Meso je puno masnoća i kalorija, pa se u organizmu lako pretvara u kemikalije koje izazivaju upale. Još je gore ako meso pečete ili pržite na visokim temperaturama jer taj savršen okus u kojem uživate dolazi od toksina koji se zove AGE i može uništiti proteine u tijelu.

Ugljikohidrati: Ugljikohidrati se nalaze u svemu što je spravljeno s bijelim brašnom, poput bijeloga kruha, krekera, ali i u bijeloj riži i lošim žitaricama. Sve su te namirnice prerađene tako da su od njih odvojeni sastojci koji sadrže najviše nutrijenata. Ugljikohidrati sadrže brojne spojeve koji izazivaju upale te tako pogoršavaju stanje artritisa.

Kava: Prema pisanju magazina Arthritis Foundation, još se dokazuje potiče li kofein simptome reumatoidnog artritisa, a neke starije studije upozoravaju na povećan rizik od autoimunih bolesti, dok druge ne pronalaze poveznicu. Zasad stručnjaci savjetuju da pripazite na prevelik unos kave u organizam.

Alkohol: Alkohol ne utječe samo na rad jetre nego ometa rad svih organa, potencijalno stvarajući upale. Iako su neka istraživanja pokazala da čaša vina može poboljšati zdravlje srca, mišića i zglobova, studija provedena u Americi upozorava kako bi pretjerana upotreba alkohola mogla povećati broj upalnih procesa u tijelu. T.K.
Najčitanije iz rubrike