Zdravlje
GLAVOBOLJA

Možete ju sami liječiti, ali bolje ju je - spriječiti
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
Glavobolja je bol u glavi bilo kojeg uzroka. Može biti trajna ili povremena, rijetka ili učestala, zahvaćati cijelu glavu ili samo jedan njezin dio. U 90 posto slučajeva glavobolja je simptom blagog poremećaja koji se može lako ukloniti, tzv. primarna glavobolja. Najčešće su primarne glavobolje tenzijska glavobolja i migrena. Glavobolju mogu prouzročiti i vrućica, prehlada, gripa, stres, PMS, mamurluk, apstinencija od kave ili alkohola, upale uha, ždrijela ili sinusa, bolesti zuba i desni te neki lijekovi.

Tenzijska je glavobolja najčešća vrsta glavobolje jer čini čak 90% svih primarnih glavobolja. Najčešće počinje u ranoj odrasloj dobi i često je nasljedna. Nastaje kada se stisnu mišići stražnjeg dijela glave i vrata, ramena i leđa pa pritišću krvne žile. Bol nastaje zbog grčenja (spazama) krvnih žila. Osjeća se kao pritisak ili stezanje na čelu, sljepoočicama i stražnjem dijelu glave, poput obruča oko glave. Može trajati nekoliko sati ili dana. Mogu ju potaknuti fizikalni uzroci (nepravilno držanje, naprezanje očiju, nedostatak odmora, glad) te psihološki ili okolišni činitelji. Psihološki činitelji koji prouzrokuju glavobolju su stres, ljutnja, tjeskoba ili strah. Najčešći su okolišni činitelji alergije i preosjetljivost na nikotin, neke sastojke hrane (čokolada, sir, suhomesnati proizvodi, citrusi) ili pića (kofein, alkohol, gazirana pića).

Tenzijsku glavobolju, ako je povremena, možemo liječiti i sami. To je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji se mogu liječiti samostalno, lijekovima što se izdaju bez recepta. Lijekovi odobreni za samoliječenje djelotvorni su, imaju vrlo malo štetnih nuspojava i jednostavno se koriste.

Kako biste spriječili glavobolju: naučite pravilno reagirati na stres, redovito se krečite i vježbajte, dovoljno se odmarajte, spavajte 7-8 sati dnevno, uzimajte redovite obroke, vodite računa o pravilnu držanju tijela, prestanite pušiti, ne konzumirajte alkohol, izbjegavajte kavu i pića s kofeinom, izbjegavajte hranu i pića za koje znate da vam stvaraju glavobolju, masirajte stražnji dio glave, vrata i ramena i opustite se. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa