Učionica
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU ORGANIZIRALA MREŽNU PANEL-RASPRAVU KORONAOSKULTURA-20

Kako su osječka kultura i umjetnost u javnom sektoru reagirali na „doba korone“
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Javne kulturne institucije u Osijeku jako dobro odgovorile na aktualnu pandemiju
Želeći doznati kako su se tijekom aktualne pandemije virusa SARS-CoV-2 javne kulturne institucije u Osijeku uhvatile ukoštac s bitno izmijenjenim uvjetima djelovanja i teškoćama u ovoj izvanrednoj epidemiološkoj situaciji, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku u četvrtak (30. travnja) putem Zoom platforme organizirala je javnu mrežnu panel-raspravu naslovljenu KoronaOSKultura-20.


Panel-raspravu inicirao je i realizirao Odsjek za kulturu, medije i menadžment, u prvom redu doc. dr. sc. Marija Šain, doc. dr. sc. Tatjana Ileš i asistenti Maja Haršanji i Tomislav Levak, uz potporu i pomoć uprave i Ureda za znanost, umjetnost, programe, projekte EU i međuinstitucijsku suradnju Akademije na čelu s voditeljicom Ureda mr. sc. Antonijom Matić. Okupljeni su relevantni sudionici koje je moderator Tomislav Levak nazvao „reprezentacijom javnih kulturnih institucija grada Osijeka“. Gosti i govornici bili su: Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka; intendantica Dražena Vrselja i ravnateljica Drame Petra-Bernarda Blašković u ime Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku; Vladimir Ham, pomoćnik ravnatelja Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku; Dubravka Pađen-Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek; Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnoga centra Osijek; Valentina Radoš, viša kustosica Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku; Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek i Ljerka Hedl, ravnateljica Gradskih galerija Osijek.


Na početku je sudionike i brojnu publiku (panel-raspravu pratilo je više od 120 osoba) u ime organizatora pozdravila doc. dr. sc. Ivana Bestvina Bukvić, voditeljica Odsjeka za kulturu, medije i menadžment. Potom su tijekom tri sata trajanja, s kratkom stankom, sudionici iznosili i objašnjavali kako su osječka kultura i umjetnost u javnom sektoru reagirali na „doba korone“, s kojim su se izazovima i problemima suočili, koje su sve aktivnosti poduzele njihove institucije kako bi omogućile dostupnost (dijela) svojih usluga zainteresiranim korisnicima/široj javnosti, što su novoga naučili u trenutačnoj situaciji kao i hoće li im provođenje sadašnjih aktivnosti koristiti u budućem poslovanju. Opći je zaključak panelista bio da su – unatoč tomu što su kulturne i umjetničke institucije u Osijeku doslovce preko noći morale zatvoriti svoja vrata i što je naglo prekinuta realizacija njihovih planiranih kulturno-umjetničkih programa i projekata – sve osječke kulturne institucije jako dobro reagirale na novonastalu situaciju ponudom dobroga dijela svojih programa i aktivnosti na druge načine, ponajprije prikazivanjem, dijeljenjem i komunikacijom putem društvenih mreža te emitiranjem na televiziji ili radiju.


Kao jedan od pozitivnih i kvalitetnih primjera istaknut je projekt „Kultura na kotačima“ koji su zajednički pokrenuli Kulturni centar Osijek i Grad Osijek u suradnji s više osječkih kulturnih institucija. Naime, od prošloga tjedna osječki kulturni djelatnici i umjetnici počeli su, pomoću posebnoga vozila, obilaziti osječke gradske četvrti i izvoditi različite kratke kulturne sadržaje u kojima građani Osijeka mogu uživati u skladu s propisnim preventivnim i zaštitnim mjerama. Sudionici panel-rasprave na kraju su odgovorili na niz pitanja moderatora i publike. Na vjerojatno najzanimljivije pitanje – može li kultura u budućnosti biti isključivo virtualna – svi panelisti složili su se kako gotovo sve svoje aktivnosti, projekte i programe mogu prebaciti i ponuditi virtualnim putem, ali smatraju kako je za kvalitetan doživljaj kulture ipak potreban „osobni kontakt“.
Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...