Učionica

Alumni EFOS – važna spona Ekonomskoga fakulteta u Osijeku i bivših studenata
Objavljeno 26. svibnja, 2020.

Udruga Alumni EFOS osnovana je u svibnju 2015. godine u cilju povezivanja završenih studenata Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, ali i izgradnju i održavanje veza između Ekonomskoga fakulteta u Osijeku i njegovih alumnija, odnosno svih studenata i polaznika koji su završili neki od programa Ekonomskoga fakulteta u Osijeku. Od osnutka do danas, u Udrugu su se učlanile 433 osobe, a aktivnih je članova više od stotinu. Udruga Alumni EFOS pokrenula je i organizirala te sudjelovala u organiziranju velikoga broja događaja, primjerice Alumni Leadership forum u kojem je ugostila poznate osobe, lidere u svojoj zajednici (Miroslava Ćiru Blaževića, Ratka Rudića, Emila Tedeschog, Matu Rimca, Davora Pavunu, Gorana Milića, Zdravka Marića itd.), okrugle stolove (Quo vadis Slavonija), panel-rasprave, prevela je i sudjelovala u izdavanju knjige Realizacija autora Larry Bossidy, Ram Charan i Charles Burck. Knjiga je izdana u više izdanja i izazvala je veliko zanimanje javnosti. Ovo je bio prvi prijevod ove popularne knjige na hrvatski jezik.

U prosincu 2019. godine izabran je treći Upravni odbor Udruge, na čelu s predsjednicom, gospođom Sabinom Škrtić, bivšom studenticom Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, a sada članicom Uprave ENNA grupe. Osim gospođe Škrtić, u Upravni odbor na sljedeće dvije godine izabrani su Marijan Palić (Agency04), Željko Erkapić (Klaster poljoprivredne mehanizacija), Mirna Leko Šimić (Ekonomski fakultet u Osijeku), Dubravka Sinčić Ćorić (Ekonomski fakultet Zagreb), Aron Stanić (Inchoo), Aleksandar Erceg (Ekonomski fakultet u Osijeku) i Ana Živković (Ekonomski fakultet u Osijeku). Novi Upravni odbor nastavlja s aktivnostima Udruge, ali i uvodi i nove aktivnosti.

Svoj je mandat novi Upravni odbor Udruge započeo 27. veljače 2020. godine s druženjem uz razgovor na temu: Brendiranje Republike Hrvatske. Gošća i predavačica bila je dr. sc. Dubravka Sinčić Ćorić, redovita profesorica Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, alumni Ekonomskoga fakulteta u Osijeku i predsjednica radne skupine Predsjednice Republike za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske. Profesorica Sinčić Ćorić upoznala je sudionike o radu Radne skupine za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske kao i rezultatima rada. Tijekom druženja potaknuta je rasprava na temu što je s brendom i identitetom Slavonije i Baranje i kako napraviti pomak i predstavljati Slavoniju i Baranju u svijetu.

Udruga Alumni EFOS započela je i seriju novih aktivnosti pod nazivom #AlumniTalk – prvi u nizu održan je 30. travnja 2020. godine. #AlumniTalk predstavlja kratko predavanje u trajanju od 45 minuta, namijenjeno isključivo članovima Udruge, u kojem gost predavač predstavlja aktualnu temu, vezanu uz poslovanje, gospodarstvo, ekonomiju te potiče na raspravu. Prvi #AlumniTalk ugostio je Tomislava Perovića, konzultanta Rotschilda, zaduženog za regiju srednje i istočne Europe, koji je održao #AlumniTalk pod nazivom Današnji pogled na svijet i tržište nakon COVID-19. Zašto taj #AlumniTalk? S obzirom na situaciju, uzrokovanu pandemijom COVID-19 virusa, svi smo prisiljeni promijeniti ustaljene navike i ponašanje, prilagoditi se i preživjeti. Promjena i prilagodba odnose se na sve nas, ali posebno na poduzetnike koji su preko noći dovedeni u poziciju zatvaranja tvrtki te prebacivanja (ako je to moguće) dijela (ili cijele) djelatnosti u virtualan svijet kako bi osigurali bar neki prihod potreban za opstanak tvrtke. Nekima je možda ta situacija i pogodovala pa se moraju nositi s povećanom potražnjom za svojim uslugama te se organizirati u skladu s novim mjerama zaštite djelatnika i sprječavanja pojave i širenja zaraze. Osim trenutačne situacije i poslovanja u doba korone, još je veće pitanje što će biti „nakon korone“. Kada će se svijet vratiti u normalu i kako će ta normala izgledati? Isto kao prije? Drugačija, na koji način? Sudionik #AlumniTalka pokušao je tijekom svojega izlaganja dati odgovore ova „goruća“ pitanja.

U daljnjem tijeku godine AlumniEFOS planira organizirati nekoliko #AlumniTalk događaja gdje će, među ostalim, biti predstavljene teme poput: upravljanje osobnim financijama, porezne prijevare i sl.

U suradnji s poduzećem SPIN, u povodu proslave 30 godina njihova rada, planira se i predavanje zanimljivoga gosta – neka za sada njegovo ime ostane tajna. O svim aktivnostima udruge možete doznati na internetskoj stranici udruge: http://alumni.efos.hr/ i Facebook-stranici udruge: https://www.facebook.com/AlumniEFOS/.

Aleksandar ERCEG,
Sunčica OBERMAN PETERKA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike