Učionica
EKONOMSKI FAKULTET

Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije i istraživanja na daljinu
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Kreativna rješenja uslijed ograničenja proisteklih ugrozom od COVID-a 19. Natjecatelji su imali zadatak promišljati „osvajanje glagoljicom“ i ostvariti rješenja u jednom ili više sektora kreativne industrije.
Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije organizirano 2020. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku zamišljeno je ambicioznije od svoje prve inačice provedene 2019. godine. Organizacijski odbor kojemu je predsjedala Jasna Horvat okupio je predstavnike sa šest uglednih domaćih i inozemnih ustanova među kojima su prof. dr. sc. Irena Ograjenšek (University of Ljubljana, School of Economics and Business, Slovenija), prof. dr. sc. Jasminka Ninković (Oxford College, University of Emory, Georgia, USA), prof. dr. sc. Darko Vuković (Akademija umetnosti Novi Sad, Srbija), prof. dr. sc. Milica Lukić (Filozofski fakultet u Osijeku, Hrvatska), dr. sc. Sanela Popović (2. gimnazija, Livno, Bosna i Hercegovina) te Dora Radl Ćućić, mag. oec. (Genium, Hrvatska). Ambicioznost Milenijskoga natjecanja ove je godine potvrđena ne samo njegovim međunarodnim karakterom, nego i temom natjecanja. Naime, natjecatelji su imali zadatak promišljati „osvajanje glagoljicom“ i ostvariti rješenja u jednom ili više sektora kreativne industrije. Voditeljica Natjecanja Josipa Mijoč naglašava kako je cilj Natjecanja potaknuti mentorski rad učenika/studenata i nastavnika te stvaranje poslovnih prilika uporabom kulture kao resursa. Kako bi se osigurala metodička ujednačenost pri ocjeni rezultata, Natjecanje je provedeno u dvjema natjecateljskim kategorijama od kojih je prva (Kreativni sat) namijenjena nastavnicima i učenicima srednjih škola, dok je druga (Kreativni planet) predviđena za profesore i studente viših i visokih učilišta. Premda je u nacrtu Natjecanja najavljeno kako se predaja rješenja očekuje putem elektroničke pošte, njihovo je predstavljanje prvotno zamišljeno kao dio programa Kreativne riznice koja se već šestu godinu tradicionalno događa u travnju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Uslijed ugroze COVID-om 19, svečanost proglašenja pobjednika ostvarila se 25. travnja 2020. godine u 18 sati putem platforme Zoom. Na svečanosti proglašenja pobjednika kojom je moderirala Josipa Mijoč sudjelovalo je više od 80 uzvanika. Nazočne je pozdravio dekan Ekonomskoga fakulteta u Osijeku Boris Crnković te Milica Lukić, prodekanica Filozofskog fakulteta Osijek – partnerske ustanove u organiziranju Milenijskoga natjecanja. Nagrada Vodik ponajprije se dodijelila srednjoškolskoj kategoriji Kreativni sat u kojoj je prvo mjesto osvojila škola iz Osijeka i tim Trio Fantastika (486 bodova) iz Ekonomske i upravne škole Osijek. Učenice Chiaru Horvat, Marselu Gemeri i Dunju Fundak mentorski je vodila Antonija Čalić. Prvonagrađeno rješenje ostvareno je mentorskim vođenjem Antonije Čalić, a učenice Chiara Horvat, Marsela Gemeri i Dunja Fundak svoj su uradak predstavile kratkim filmom u kojem je glagoljica dobila mjesto na osječkim trgovima, parkovima i drugim urbanim prostorima. Kategorija Kreativni planet najveći je broj bodova (442 boda) zabilježila u rješenju koje je ponudila natjecateljska skupina iz Zagreba s Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays. Riječ je o rješenju nazvanom Glagoljaška kolonija koje su ponudile studentice Petra Krajačić, Franka Pasanac i Nika Medved u mentorskom vođenju Romane Lekić. Stručno je povjerenstvo istaknulo da njihovo rješenje „njeguje tradicionalnu turističku ponudu kao i autohtonost kojoj sve više teže korisnici ekonomije doživljaja“.

Rješenje je prilagođeno tržišnoj niši povezanoj s dijasporom i predstavlja inovaciju u projektiranju kulturnoga turizma te dopušta primjenu na druge baštinske osnove.

Za istaknuti je kako je u Natjecanju sudjelovalo više od 70 natjecatelja te da se međunarodni karakter Natjecanja ostvario u potpunosti što potvrđuje i drugonagrađeno rješenje iz kategorije Kreativni planet koje je osvojio tim iz Moskve pod mentorstvom Poline Korolkove. Kreativni i inovativni nastavnici, učenici i studenti pozvani su da otpočnu s pripremama za novo, treće Milenijsko natjecanje koje će se održati u proljeće 2021. godine pod krovnom temom Put svile. Josipa Mijoč, voditeljica Milenijskog natjecanja, u suradnji s profesoricom Jasnom Horvat organizirala je pet nacionalnih mrežnih istraživanja. Istraživanja provode studenti Ekonomskoga fakulteta u Osijeku u okviru kvantitativnih kolegija diplomskoga studija Statistička analiza poslovnih podataka i Statističke metode u istraživanju tržišta. Prema riječima Josipe Mijoč „studenti su ove godine pokazali iznimnu zainteresiranost za istraživačke postupke u kojima su statističke metode način povezivanja.“ Riječ je o istraživanjima stajališta mladih osoba, odnosno kolega u cijeloj Republici Hrvatskoj i utvrđivanju izmjene uobičajenoga studentskog života. Jasna Horvat naglasila je kako studenti i u nastavi na daljinu rabe statistički program IBM SPSS Statistics koji im je u jednogodišnjoj licenciji dostupan uz udžbenik „Istraživački SPaSS“. Studenti nastavu prate na Zoom platformi, a statističke analize koje provode poticajne su jer rezultati govore o stajalištima studentske populacije te kvantitativni kolegiji postaju svojevrsnim „prozorom u svijet udaljenih“.

Istraživačke studije tematski su usmjerene istraživačkim pitanjima: potencijali virtualne stvarnosti, mladi u kulturi, planovi za zapošljavanje i studiranje u doba korone. Sve studije dostupne su na mrežnom mjestu: https://kreativna-riznica.com/istrazivacke-studije/.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike