Novosti
NIJE JEDINA OD POČETKA EPIDEMIJE

Županjcu prijava za širenje
laži o oboljelima na internetu
Objavljeno 23. svibnja, 2020.

Širenje lažnih vijesti u doba koronavirusa velik je problem kako u cijelom svijetu tako i u Hrvatskoj. No policija je od samog početka pandemije kažnjavala one koji su uznemiravali građane bilo na internetu bilo uživo, pa je tako prekršajnu prijavu zbog širenja lažnih vijesti dobio i 44-godišnji Županjac.


"Napisao je 20. svibnja više neistinitih komentara na objavu lokalnog portala na Facebooku o osobi iz Županje oboljeloj od koronavirusa. Time je širio lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana. Protiv 44-godišnjaka podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", doznajemo od Dragoslava Živkovića, glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske.


Županjac je komentirao tekst lokalnog portala u kojemu je navedeno da je u Županji još jedna novooboljela osoba od koronavirusa. Među ostalim, napisao je: "Najžalosnije je što je došao i znao kako je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, pa tri dana glavinjao po Županji, u subotu navečer fešta za ženin 50. rođendan s 50 uzvanika... pištolj i ubij se, idiote!!! Nije ti bilo žao rođene djece, žene, majke, nećaka i svih ostalih... 150 ljudi je zbog njega u samoizolaciji već, a nije kraj..."


Ta prijava nije jedina koju je policija napravila posljednjih mjeseci. Još krajem ožujka virovitička je policija prijavila pet osoba zbog širenja lažnih vijesti u vezi s epidemijom koronavirusa. Petorka je dobila optužne prijedloge jer je na društvenim mrežama i komentarima ispod tekstova na internetskim portalima pisala nepotvrđene informacije o pandemiji te broju testiranih i zaraženih osoba u Virovitičko-podravskoj županiji. Početkom travnja porečka je policija prijavila 29-godišnjakinju koja se na društvenoj mreži predstavila kao liječnica koja radi u bolnici u Puli te je dijelila savjete i iznosila lažne informacije o broju oboljelih na području Vrsara. Prekršajnu prijava dobila je i 34-godišnjakinja s područja Vrbovca koja je 3. travnja na društvenoj mreži objavila lažnu vijest da je zaražena koronavirusom. "Radom policije i epidemiologa dokazano je da je objavu svjesno izmislila čime je remetila mir i spokojstvo građana i počinila prekršaj", priopćila je tada zagrebačka policija.
Na problem širenja lažnih vijesti kao globalni fenomen upozorili su nedavno i iz Europskog parlamenta. "Društvene mreže i njihovi alati za personalizaciju omogućili su lakše širenje lažnih priča. U tim se vijestima često koriste emocije radi privlačenja pozornosti i prikupljanja što većeg broja klikova bilo iz ekonomskih ili ideoloških razloga. Čak je i mladim digitalno obrazovanim ljudima teško prepoznati izmanipulirane vijesti. Indikativno je da šest od deset vijesti koje su podijeljene na društvenim mrežama korisnik koji ih je podijelio nije čak ni pročitao. Oko 85 posto Europljana smatra da su lažne vijesti problem u njihovoj zemlji, a 83 posto ih smatra problemom za demokraciju općenito", navode iz Europskog parlamenta.
Sandra Lacić
OPREZ PRI ŠIRENJU INFORMACIJA
Iz Europskog parlamenta ističu kako su dezinformacije ovisne o ljudima koji u njih vjeruju i koji ih šire, te je lako nasjesti na njih: "Budite jako oprezni prilikom širenja informacija koje izazivaju snažnu reakciju ili se čine predobre ili preloše da bi bile istinite. Prvi korak provjere je pretraživanje interneta kako biste vidjeli jesu li provjereni izvori izvještavali o tome. Ako i dalje niste sigurni, postoje mnogi vodiči za provjeru činjenica."
Možda ste propustili...