Sport
BIJELO-PLAVI UOČI RASPLETA SEZONE

Osijekov put do Europe skriva mnoge zamke
Objavljeno 23. svibnja, 2020.
Bijelo-plave do četvrtog uzastopnog izlaska na europsku scenu mogu dovesti dvije staze, ali obje su prilično neugodne

Vezani članci

POVRATAK NOGOMETA: DINAMO - OSIJEK 2-1

Minimalan poraz NK Osijek u Maksimiru

Na početku ove neuobičajene sezone u Gradskom vrtu kovali su planove o napadu na jedno od dva mjesta koja vode u kvalifikacije Lige prvaka. Nisu se zanosili razmišljanjima kako bi mogli napasti prvo mjesto jer Dinamo je u HNL-u još uvijek "nedostižna obala".

Nisu "modri" nepobjedivi, što je Osijek u konačnici i dokazao ovog proljeća, kada je slavio na svom stadionu s 1:0, ali u prvenstvenom maratonu teško je držati korak sa Zagrepčanima. No drugo mjesto nije bilo nerealan cilj, međutim, bijelo-plavi su u utrci za tu poziciju izgubili korak prije svega zbog očajnog učinka na gostovanjima.

Dva puta
Istina, trenutačno drugoplasirana Rijeka udaljena je pet bodova, pa dostizanje tog zaostatka nije nemoguća misija, ali Osijek će najprije trebati uopće i osigurati svoje mjesto u Europi za sljedeću sezonu. Dvije su staze kojima bijelo-plavi mogu izboriti taj cilj, ali obje u sebi kriju mnoge zamke. Uvjetno rečeno lakša je ona kroz Kup jer ima manje utakmica, ali Osječane čeka težak zadatak jer u polufinalu prvo trebaju eliminirati Rijeku kao gosti. Ako se uzme u obzir kako su bijelo-plavi igrali na strani ove sezone, onda se na taj susret baš i ne može gledati s previše optimizma. No, kako trener Ivica Kulešević voli reći, "nova igra, nova sreća", možda se baš na Rujevici stvari počnu mijenjati nabolje kada su gostovanja u pitanju. To više jer je duga stanka iza svih momčadi, pa se ne može jasno odrediti tko je u kakvoj formi. Drugi put do Europe, naravno, vodi kroz prvenstvo. Taj je također kompliciran jer osječku momčad u deset susreta čeka šest gostovanja, a treba nadoknađivati zaostatak ne samo za drugoplasiranom Rijekom nego i za Lokomotivom (četiri boda) i Hajdukom (tri boda). Naizgled to nisu velike prednosti, ali kako bi ih Osijek stigao i eventualno prestigao, trebat će mu bar jedan duži pobjedonosni niz. Ove sezone Osijek teško veže pobjede. Samo je dvaput uspio trijumfirati dvaput zaredom, a ambicije su ugrožavali brojni remiji.

Bit će straha i borbe
Vrlo je moguće kako će i peto mjesto biti dovoljno za izlazak na europsku scenu, što pak ovisi o raspletu Kupa. Naime, ako ga osvoji jedna od momčadi (Rijeka, Lokomotiva ili Osijek) koja je ulazak u Europu osigurala kroz prvenstvo, onda će to peto mjesto donijeti europsku ulaznicu. No, ako Rabuzinovo sunce uzme Slaven Belupo, petoplasirani u prvenstvu će izvisiti za Europu. Ako ništa drugo, Osijek može biti relativno miran bar oko te pete pozicije jer ima sedam bodova više u odnosu prema prvom pratitelju Gorici, što bi moralo biti dovoljno. Međutim, ambicije bijelo-plavih sigurno nisu vezane uz branjenje petog mjesta, nego napredak na ljestvici. Nema dvojbe kako će završnica prvenstva Osijeku donijeti veliku borbu i ponešto strahovanja u njoj, a prava je šteta što se ona neće odvijati pred očima navijača kojima će zbog preventivnih mjera u borbi s pandemijom koronavirusa vrata stadiona ostati zatvorena. Osijek se neće boriti samo za Europu, nego i za izbjegavanje najlošijeg plasmana u eri "Meštrović - Mészáros".
Dalibor Keler
ODLUKA O PRIJELAZNOM ROKU
U posljednjem paketu odluka koje je donio HNS jedna se dotaknula i razdoblja u kojem će trajati prijelazni rok u novoj sezoni. Bit će to ljetno-jesenski prijelazni rok jer će trajati od 27. srpnja do 18. listopada. Vremenski je trajanje isto kao i ranijih godina, samo su pomaknuti termini zbog pandemije koronavirusa.
Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike