Kultura
TEATAR TO GO

Kako publika vidi budućnost teatra
Objavljeno 23. svibnja, 2020.
Osječka Umjetnička organizacija Teatar to go u sklopu projekta KLAP KLAP, virtualnoga kluba kazališne publike, provodi istraživanje o učinku COVID-19 na kazališnu publiku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova.


- Tijekom COVID-19 protuepidemijskih mjera ljudi su nerijetko u kulturnom sadržaju tražili olakšanje i zabavu. Kazališta su nudila atipičan online sadržaj za izvedbene umjetnosti koje su potpune samo uz prisutnost izvođača i publike na istom mjestu. Bilo je tu videosnimki predstava, radionica, panela o kazalištu, dramskih igri, gerila akcija po gradskim četvrtima. Sada kada su mjere popustile i kada je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio preporuke za rad kazališta, prividno se vraćamo uobičajenom načinu sudjelovanja u kazališnim aktivnostima. Sve to uvod je u takozvanu novu normalnost. Što nas još očekuje u njoj, pokazat će vrijeme. Ipak, Teatar to go preko ankete želi saznati kako publika vidi budućnost kazališta - doznajemo od Ane Šimić.


Anketni upitnik donosi pitanja vezana uz doživljaj gledanja videosnimki predstava, interes za kazališni online sadržaj, želju za odlaskom u kazalište tijekom 2020., važnost kazališta u kriznim vremenima. Rezultati istraživanja bitni su za cijeli sektor kako bi se uskladila ponuda kazališta i potrebe publike za koju se sve i radi. Inače, virtualni klub kazališne publike KLAP KLAP radi na uspostavi veze između publike i kazališta preko videosadržaja. Pokrenut je niz serija (intervjui, ankete, osvrti, najave, kvizovi) na YouTube kanalu u cilju analize stanja i stvaranja pretpostavki za razvoj kazališne umjetnosti u simbiozi sa zajednicom. Do sada je ispred kamere bila publika te brojni kazalištarci, kao što su Areta Ćurković, Duško Modrinić, Tamara Damjanović i drugi.

- Anketni upitnik bit će otvoren tri tjedna. Pokušavamo obuhvatiti opću populaciju metodom snowball koja se temelji na traženju potencijalnih ispitanika koji zatim šire uzorak. Podatke će obrađivati ekipa Teatra to go i nekoliko stručnjaka koji su uključeni od samoga početka istraživanja. Objavit ćemo konačne rezultate na službenoj mrežnoj stranici Teatra to go - kaže Ana Šimić. N.Vek.
Možda ste propustili...

60. ROĐENDANA KREMPUHA

“Pljuska” o padu vlade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića