Osijek
SVEČANI ZAVRŠETAK RAMAZANSKOG POSTA

Osječki imam: Ramazanski bajram velika je radost za svakog vjernika
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Muslimani će u nedjelju, 24. svibnja, proslaviti jedan od svojih najvećih blagdana, Ramazanski bajram, kojim se označava svečani svršetak ramazanskog posta.

- Ramazanski bajram velika je radost za svakog vjernika. Ovaj blagdan obilježava se jutarnjom molitvom u zajednici. Ove će se godine bajram-namaz održati uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Nakon toga bit će proslavljen u krugu obitelji. Ove godine otpast će masovna međusobna posjećivanja, koja su uobičajena u normalnim okolnostima. U ovome trenutku vjernici su pozvani na odgovornost zbog situacije u kojoj smo se našli - rekao nam je glavni osječki imam Senad ef. Hevešević.

Ovogodišnji sveti mjesec posta praktički je bio podijeljen na dva dijela. U prvoj polovini mjeseca ramazana odvijao se svojevrsni obiteljski ramazan, u smislu da su svi obredi bili ograničeni na krug obitelji, bez odlaska u džamiju ili mesdžid. Bilo je to vrijeme najstrožih epidemioloških mjera, kada je sav javni život bio zaustavljen zbog straha od širenja koronavirusa. Hevešević ističe kako je održavanje molitve zajedno s ostalim članovima obitelji imalo i svojih dobrih strana, zbog dodatnog potenciranja duhovne strane među najbližima, što je povećalo bliskost među njima. Kada su spomenute mjere popustile, bilo je moguće, u drugom dijelu ramazana, održavanje uobičajenih obreda unutar džamija i mesdžida. Središnji trenutak tijekom ramazana je Lejlet al-Kadr, ili Noć sudbine, u čast početka objave Kur‘ana poslaniku Muhamedu, koja se obično obilježava 27. dana ramazana.

Glavni Imam Senad ef. Hevešević ovom prigodom islamskim vjernicima čestita Ramazanski bajram riječima: “Bajram šerif mubarek olsun!” D.Celing
Možda ste propustili...

JOSIPOVČANI O PRAGOVIMA

Ne želimo da se i nama dogodi požar

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA OSIJEK

U četvrtak prilika za doniranje krvi

ŠPORTSKI RIBOLOVNI KLUB LINJAK JOSIPOVAC

U 3. kolu Županijske lige seniorkama pehar i medalje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG IZNENADNOG KVARA NA KOMPRESORU

Urušio se tunel-šator na
ulazu u osječku bolnicu

2

PAMPAS - JEDNO OD TRI JAVNA KUPALIŠTA U OSIJEKU

Jedna od najstarijih plaža ponovno je zapuštena i prljava

3

EUROPSKI NOVAC OSIJEKU

Za dva projekta iz EU-a dobili 43 milijuna kuna