Osijek
TREBA RAZMIŠLJATI O OSOBAMA S INVALIDITETOM

Uoči obnove Tvrđe: Objekti trebaju biti pristupačni svima
Objavljeno 23. svibnja, 2020.
Još je samo nekoliko dana ostalo do početka velikoga projekta cjelokupne obnove osječke Tvrđe. Bit će to velik projekt čiji se završetak očekuje 2023. godine, a za koje vrijeme će se rješavati infrastruktura, što će neizbježno dovesti do ograničenoga kretanja svih stanovnika.

Podsjećajući na slučaj od jeseni prošle godine, kad učenica Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, inače osoba s invaliditetom, danima nije imala pristup u školu na Trgu Vatroslava Lisinskog gdje su radovi bili u tijeku, njezin otac obratio se Glasu Slavonije.

- Kako se ne bi ponovila istovjetna situacija, koja se ne mora odnositi samo na moju kćer, smatram da s investitorom treba najprije riješiti pitanje pristupačnosti osoba s invaliditetom. Ne smijemo zaboraviti da su u Tvrđi brojne javne ustanove, odnosno nekoliko škola, pa i Zavod za vještačenje. Ondje se nalaze i zgrade u koje brojni građani odlaze na posao i mišljenja sam da o tome treba promisliti prije početka radova koji samo što nisu krenuli - kaže naš sugrađanin, čija je kći, podsjetimo, tek nakon intervencije Glasa Slavonije, zajedno sa svim učenicima (koji su cijelo vrijeme imali pristup školi, nap.a.), ušla u školske klupe. Ovaj put ne referirajući se samo na svoju kćer, sugrađanin smatra da, zbog dugoročnosti radova, a što je s obzirom na obujam posla sasvim razumljivo, treba osigurati pristup osobama s invaliditetom u one ustanove u koje će, pod kojim god uvjetima, moći ući i osobe koje nemaju tu zdravstvenu poteškoću.

Smatra to i savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek, koji kaže da Područni ured za osobe s invaliditetom u Osijeku sustavno upozorava na nužnost pristupačnosti, i to na način da su osobama s invaliditetom sve institucije i zgrade pristupačne kao i bilo kome drugome. Kad je u pitanju obnova Tvrđe, Burek kaže da su izdane brojne preporuke i upozorenja pravobraniteljice, a uskoro će se očitovati i u vezi s potrebom pristupačnosti tijekom najavljenih trogodišnjih radova na obnovi tog dijela grada.

- Posebno ističemo da je prilikom planiranja izvođenja radova nužno surađivati s predstavnicima OSI-ja kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja kojima će se osigurati pristupačnost - naglašava Burek.

Dodajmo tome da smo o toj temi upit poslali i Gradu Osijeku kao investitoru.
M. Mihelić
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike