TvObzor
JENNIFER CONNELLY

Odrastanje pred kamerama i holivudska karijera bez skandala
Objavljeno 22. svibnja, 2020.

Za marljivu, upornu, vrlo talentiranu, inteligentnu i lijepu američku glumicu Jennifer Connelly može se reći da je doslovno odrasla pred kamerama. Put za javnu scenu otvorila si je kada se kao 10-godišnjakinja prijavila na audiciju za manekenke.

Tijekom iduće dvije godine “radila” je za iznimno poznatu i uspješnu njujoršku modnu agenciju Ford Models i u to je vrijeme otkrila da želi postati glumica. Snimila je nekoliko televizijskih reklama i glazbenih videospotova, među njima i za pjesme Union of the Snake Duran Durana, Always with Me, Always with You Joea Satrianija i I Drove All Night legendarnog Roya Orbisona.

S 12 godina, 1984., debitirala je u ulozi Deborah u posljednjem filmu velikoga Sergia Leonea, gangsterskom epu Once Upon a Time in America. Upravo je ta uloga kao objekt muške zaluđenosti gotovo tipična rola, Connelly ju je odigrala mnogo puta tijekom svoje dugogodišnje karijere. Leoneov kolega, kultni redatelj horora Dario Argento, impresioniran ljepotom i zrelom glumom mlade Jennifer, dodijelio joj je glavnu ulogu u svom filmu Phenomena (1984.). Iako je dosta snimala i tijekom tinejdžerskog razdoblja, od uspjelih uradaka svakako treba izdvojiti Seven Minutes in Heaven (1986.) i Labyrinth (1986.), u kojem je nastupila uz Davida Bowieja.

Nakon diplome na prestižnom St. Ann’s School u Brooklynu 1988., pauzirala je s filmskom karijerom i otišla u Connecticut na Yale University, gdje je studirala englesku književnost i dramu. Tri godine poslije prebacila se na Stanford University, na godinu dana, a 1990. na filmska se platna vratila s dva ne baš pretjerano zapažena filma - The Hot Spot i Career Opportunities, no oni su joj osigurali glavnu žensku ulogu, holivudske starlete 40-ih godina, u The Rocketeer (1991.) i zaruke s kolegom iz filma, Billom Campbellom, koje su potrajale do 1996. Bez obzira na kontinuirani rad i nekoliko odličnih sporednih uloga u filmovima Higher Learning (1995.), Mulholland Falls (1996.), Inventing the Abbotts (1997.) i Dark City (1998.), Connelly nije uspjela odigrati svoju ključnu ulogu, koja bi zadovoljila i kritiku i publiku te ju lansirala u sam vrh.

Stanku nakon rođenja sina Kaija prekinula je 2000. i tada su slijedile tri glavne uloge u filmovima nezavisne produkcije: Walking the Dead, Pollock i Requiem for a Dream. Zlatni globus i Oscara za najbolju sporednu ulogu, a samim time i zvjezdani status, donijela joj je uloga odane supruge Alicie u biografiji matematičara i nobelovca Johna Nasha, filmu A Beautiful Mind (2001.) redatelja Rona Howarda. Iz tog vremena treba izdvojiti i njezinu odličnu ulogu Kathy Nicolo u drami House of Sand and Fog iz 2003.

U siječnju iste godine Connelly se udala za kolegu Paula Bettanyja, kojega je upoznala na setu filma A Beautiful Mind i s kojim je u sretnom braku i danas. Njihova je, pak, ljubavna priča jedna od posebnijih. Naime, gledajući svoju simpatiju u Once Upon a Time in America i Labyrinth, Bettany je preko ekrana bio zaljubljen u nju. Prošle su godine i potpuno je zaboravio na to, sve dok mu se 2001. sudbina nije osmjehnula i filma A Beautiful Mind. Za snimanja nije joj spomenuo da mu se nekoć sviđala, no tragični događaji 11. rujna potaknuli su ga da joj prizna svoje osjećaje. Nazvao je Jennifer i rekao joj da dolazi po nju i da se odmah žene, a poprilično izravan pristup pokazao se i najboljim.

Godine 2006. Connelly je glumila u odličnom trileru Blood Diamond, a iz posljednjih 15-ak godina treba izvojiti i njezine uloge u filmovima Little Children, Creation, Stuck in Love i Only the Brave. Bez ikakvih skandala živi u New Yorku, a u slobodno vrijeme čita knjige, crta, pliva, vozi bicikl i uživa u glazbi.

Danijel Miklić
OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:

Jennifer Lynn Connelly

DATUM ROĐENJA:

12. prosinca 1970.

MJESTO ROĐENJA:

Cairo, New York

LJUBAV:

suprug Paul Bettany

DJECA:

kći Agnes i sinovi Kai i Stellan
Možda ste propustili...

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”