Mozaik
DARIO VRAČEVIĆ DOBITNIK GODIŠNJE NAGRADE HRT-A ZA POSEBAN PROJEKT

Koronavirus je učinio da radio sad dobije i - sliku
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Radio Osijek 1. lipnja organizira 11. zaredom Memorijal Darka Paurića

Tradicionalnom dodjelom Godišnjih nagrada Hrvatska radiotelevizija prošlog je tjedna prigodno obilježila svoj Dan, a među nagrađenima se našao i jedan Osječanin. Naime, djelatniku tehnike Radija Osijek, Dariju Vračeviću, na središnjoj rođendanskoj svečanosti uručena je Godišnja nagrada za poseban projekt HRT-a koju je osvojio za realizaciju velikog studija Radija Osijek.

Taj je kultni studio, kolokvijalno nazvan "studio 4/režija 4", nekada bio jedno od središta društvenog i kulturnog života Osijeka, a prema Vračevićevim riječima dolaze vremena kada će mu biti vraćen stari sjaj.

- Veliki studio procvjetao je tijekom 60-ih godina prošloga stoljeća, a neki svoj vrhunac dosegnuo je u 80-ima. Stariji slušatelji sjetit će se kako su se u njemu održavali koncerti i kako se čekalo uz radio da se čuje tko će nastupiti uživo. Bilo je to mjesto okupljanja brojnih umjetnika, ponajviše osječkih glazbenih snaga, no gostovali su i velikani hrvatske scene kao što su Oliver Dragojević, Arsen Dedić i Josipa Lisac - priča Vračević.

Naš sugovornik stalni je djelatnik Radija Osijek od 1995. godine i od prvih je dana sudjelovao u njegovoj poslijeratnoj preobrazbi. Radio Osijek utemeljen je 1943., a na njegovu 70. godišnjicu krenulo se s napuštanjem vrpci, magnetofona, ploča i ostaloga, odnosno u prelazak s analognog na digitalno emitiranje.

- Prvo smo preuredili jednu pomoćnu režiju i mali studio. Tri godine nakon toga na red su došli programska režija i programski studio, a zatim i preuređenje i modernizacija velikog studija, što je svakako vrhunac projekta i, u biti, završetak digitalizacije Radija Osijek - rekao je Vračević.

Dobitnik HRT-ove Godišnje nagrade kaže kako je izuzetno sretan zbog tog velikog priznanja njemu osobno, kao i Radiju Osijek, te ističe ulogu njegovih kolega s kojima je gotovo godinu dana radio na obnovi velikog studija, koji je tako postao najkvalitetniji i najmoderniji regionalni glazbeni studio.

- Moram puno zahvaliti mojim suradnicima Branimiru Bošnjaku i Karlu Poljaku, kolegama tehničarima koji su zajedno sa mnom radili na ovom projektu. Isto tako velika hvala i kolegama u Zagrebu, Branku Lozinskom i Vesni Božiković, bez kojih to ne bi bilo izvedivo. Zgrada nekadašnje Slavonske štedionice u kojoj se nalazi Radio Osijek zaštićena je povijesna cjelina, tako da smo morali poštovati struku i restaurirati prostore. Recimo, parket je star 105 godina i morali smo paziti da ostane autentičan. Režija je rađena po svim mogućim trenutno važećim tehnološkim standardima, tako da slobodno možemo reći da istočno od Zagreba ne postoji glazbeni studio koji se po kvaliteti, veličini i u produkcijskom dijelu može mjeriti s našim - kazao je Vračević.

Inače, u obnovljenom velikom studiju tijekom pandemije koronavirusa već su održani neki koncerti koje su slušatelji Radija Osijek mogli uživo pratiti na društvenim mrežama. Novi izazov slijedi 1. lipnja, kada Radio Osijek jedanaestu godinu zaredom organizira Memorijal Darka Paurića u spomen na svog prerano preminulog glazbenog urednika i novinara. Uz posebne uvjete prilagođene epidemiološkoj situaciji, u velikom studiju nastupiti će Tamburaški sastav Zvona iz Đakova, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac i Antun Nikolić Tuca, a koncert će voditi Danijela Šandor, voditeljica koja je na Radiju Osijek nastavila voditi "Ritam Šokadije", emisiju koju je osmislio i godinama uređivao upravo Darko Paurić. Uz radijski, publika će moći uživati i u videoprijenosu na društvenim mrežama.

- Koronavirus nas je malo ‘pogurao‘ i učinio da radio u ovom trenutku dobiva i sliku! Tijekom četiri sata programa Memorijala Darka Paurića izmjenjivat će se zvijezde tamburaške glazbe i možemo reći kako će to biti prava poslastica za ljubitelje tamburaške glazbe - kaže Vračević.

Dodao je kako veliki studio Radija Osijek otvara svoja vrata mladim bendovima, tamburašima, izvođačima zabavne i ozbiljne glazbe te poziva sve zainteresirane da se jave i pokažu što znaju.

- Ovo je otvoreni poziv za sve njih da dođu kako bi ih mogli snimiti i emitirati. Neka to bude osječka scena! - poručio je Vračević.

Danijel Miklić
studio
NEMA BOLJEG

ISTOČNO

OD ZAGREBA
Najčitanije iz rubrike