TvObzor
U PRODAJI NOVI ALBUM MATIJE DEDIĆA – TAJNA VJEŠTINA

Još jedan pozornosti vrijedan album
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Glazba Zlatana Stipišića Gibonnija novi je studijski album našeg hvaljenog pijanista

Nakon brojnih Porinom nagrađenih kompozicija i izdanja, Matija je pronašao izazov u obradama pjesama jednog od naših najistaknutijih autora, a one najljepše pretvorio je u još jedan pozornosti vrijedan album. Tajna vještina broji devet instrumentalnih obrada najljepših Gibonnijevih kompozicija koje je Matija majstorski izveo u intimnim aranžmanima, predstavivši tako svima poznate pjesme u novom, džez ruhu.


Divji cvit, Žeđam, Cesarica, Kad sam nasamo s njom, Ispod moga pramca (Tempera), Tajna vještina, Sve ću preživit, Hide the Mirror i Nisi više moja bol skladbe su koje će vas otisnuti na čarobno, nadahnuto glazbeno putovanje. Sve kompozicije osim Nisi više moja bol (Muzej Mimara, Dan najbolje domaće glazbe Narodnog radija 2019.) snimljene su u Zadužbini Ilije M. Kolarca kod snimatelja Dejana Vozlića. Album je producirao Matija Dedić, dok je mix i mastering radio Goran Martinac iz Croatia Records studija.


- S obzirom na to da Gibonni na ovom albumu nije svirao, ali su posrijedi njegove pjesme, čini mi se da im je Matija pristupio onoliko kontemplativno i intimno koliko te pjesme to i zaslužuju i koliko ih je moguće zamisliti kao filozofsku glazbenu misao na onoj crti pučine na kojoj se spajaju nebo i more… Osnovna melodijska linija ostala je čista, prezentna i neodovojiva od Gibonnija, a sve oko nje je jasna, nepobitna i neponovljiva Matijina improvizacija i kreacija kojima slušatelja upućuje na nova slušanja i promišljanja te ga vodi do neslućenih glazbenih obzora i obala - piše u knjižici izdanja novinar i glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.
Više od 25 godina umjetničkog rada Matije Dedića iznjedrilo je hvalevrijedne kompozicije, izdanja i suradnje kojima se naš renomirani pijanist prometnuo u jednog od najvećih svjetskih majstora klavira. Sa svega pet godina počeo je svirati klasičnu glazbu, a ubrzo otkriva i druge glazbene pravce od kojih mu najveću inspiraciju i slobodu izražavanja pruža jazz. Po završetku srednje glazbene škole odlazi u Graz gdje upisuje džez akademiju, a privatne sate imao je kod Johna Taylora, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barrya Harrisa. Ubrzo postiže veliki ugled na svjetskoj glazbenoj sceni sa sastavom Boilers Quartet s kojim prati velike glazbenike poput Bennya Golsona, Kennya Burrella, Roya Haynesa i Joséa Feliciana. Tijekom godina Matija je nastupao u gotovo svim zemljama Europe te u Sjedinjenim Američkim Državama s velikim glazbenim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, Tommy Emmanuel, Lenny White, Kendrick Scott i drugi. N.Vek.
Možda ste propustili...

NIPPLEPEOPLE & IDA PRESTER U GARAŽI MSU-A 11. RUJNA

Electro pop dvojac predstaviti će pjesme iz cijelog kataloga

PRIČA O EUROPI:

Kolijevke Europe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana