Mozaik
ZBOG KORONAVIRUSA VEĆ SU UNESENE IZMJENE U PRAVILNIK

Dodjela Oscara 2021.
će biti odgođena
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Oscari trebaju 93. put biti dodijeljeni tek u veljači 2021., no Akademija filmske znanosti i umjetnosti već razmišlja o odgodi, ako se može suditi prema neimenovanim izvorima koje spominje "Variety". Kažu da trenutačno još ne postoje konkretni planovi za odgodu dodjele Oscara, koja je prvotno planirana za 28. veljače 2021., ali da je "vrlo vjerojatno da će biti odgođena".

Kad je u travnju u SAD-u proglašena karantena zbog pandemije, Akademija je objavila kako privremeno mijenja pravila o tome koji se filmovi mogu uzeti u obzir pri nominacijama. Tada je predsjednik Akademije, David Rubin, rekao za "Variety" da je prerano znati kako će pandemija utjecati na održavanje dodjele Oscara 2021. "Znamo da želimo slaviti filmsku umjetnost, ali još ne znamo u kojoj će to formi biti", rekao je Rubin.

Prema uobičajenim pravilima, film može biti kandidat za Oscara samo ako se minimalno tjedan dana emitira u kinima u okrugu Los Angelesa. No ove godine u igri za Oscara su i filmovi koji budu objavljeni samo digitalno, u slučaju da je studio prije pandemije planirao kinopremijeru. "Svi suosjećamo s filmašima, i tu smo da podržimo svoje članove i filmsku zajednicu. Ne znamo kad će biti omogućeno prikazivanje filmova u kinima, pa ove godine moramo promijeniti pravila, tako da se sjajni filmovi mogu i pogledati i proslaviti", kaže Rubin. Novo je pravilo da za Oscare mogu biti nominirani filmovi koji budu prikazivani u kinima u New Yorku, Chicagu, Miamiju, Atlanti i Bay Area, a ne samo u Los Angelesu. Još se ne zna hoće li moguća odgoda dodjele utjecati na pomicanje zadanog roka za kvalifikaciju za nominacije. T.Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana