Crna kronika
DAVAO BJANKO-ZADUŽNICE

Uzimao robu, a račun mu prazan
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
ZAGREB

Tridesetčetvorogodišnji direktor dobio je kaznenu prijavu zbog prijevare dviju tvrtki jer je od njih uzimao robu iako je znao da mu je račun prazan. Policija sumnja da je prema unaprijed stvorenoj namjeri, kako bi pribavio protupravnu imovinsku korist za trgovačko društvo iz Zagreba, od travnja do svibnja 2019. godine kao direktor društva s drugim trgovačkim društvom dogovorio kupnju iverice. Kao osiguranje plaćanja ustupio je bjanko-zadužnicu na određeni novčani iznos iako je znao da na računu nema dovoljno novca. Naravno, to je prešutio zaposlenicima oštećenog trgovačkog društva i time ih doveo u zabludu. Njegovu je trgovačkom društvu u dva navrata isporučena naručena roba ukupne vrijednosti 101.368 kuna, koja nije plaćena.

Policija također sumnja da je od svibnja do lipnja 2019. godine od drugog trgovačkog društva zatražio ponudu za kupnju naftnih derivata, pa je i njima kao osiguranje plaćanja u ime svojeg trgovačkog društva ustupio bjanko-zadužnicu na određeni novčani iznos. Nakon što su trgovačkom društvu osumnjičenog u četiri navrata isporučeni naručeni naftni derivati u ukupnoj vrijednosti od 924.175 kuna, ti proizvodi nisu plaćeni.

Prije nekoliko dana zagrebačka je policija kazneno prijavila 47-godišnju direktoricu koja je bila ovlaštena za potpisivanje dokumentacije i raspolaganje novčanim sredstvima da je od svibnja 2014. godine do travnja 2018. godine s računa trgovačkog društva podigla novac u iznosu od oko 1,7 milijuna kuna. Neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza na obavljene isporuke robe, neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza i neplaćanjem poreza na dodanu vrijednost na stjecanje dobara unutar EU-a, od svibnja do prosinca 2014. godine nije platila PDV državi u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Uz to, od svibnja 2014. do travnja 2018. godine s računa trgovačkog društva podigla je oko 1,6 milijuna kuna te je neobračunavanjem i neplaćanjem poreza na dohodak od kapitala na izuzeta sredstva oštetila državni proračun za iznos poreza od oko 1,2 milijuna kuna. Ista žena od siječnja 2013. do ožujka 2014. godine nije vodila poslovne knjige niti je čuvala poslovnu dokumentaciju, čime je Poreznoj upravi otežala nadzor. Ukupna šteta koju je nanijela tvrtki i državi iznosi oko 4,7 milijuna kuna. S.Lacić
Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike