Sport
LIPANJSKI TENISKI TURNIR U OSIJEKU

Bit će to pravi spektakl, nažalost, gledatelji ga neće moći pratiti uživo
Objavljeno 22. svibnja, 2020.

Gotovo sve najbolje što hrvatski tenis ima, ali i što je imao, početkom lipnja zaigrat će u Osijeku. Borna Ćorić, Marin Čilić, Ivan Dodig, Goran Ivanišević, Iva Majoli, Donna Vekić, Ana Konjuh... potvrdili su nastup na turniru koji je označen kao onaj koji u ovim ludim vremenima korone potiče na hrabrost i neodustajanje.

Humanitarna ekshibicija pod imenom Hrvatski Premier tenis i sloganom #POKRENIMOTENIS održavat će se od 4. do 7. lipnja na terenima u osječkom Perivoju kralja Tomislava, lista tenisačica i tenisača koji dolaze u Slavoniju doista je impresivna i jamči spektakl, a jedino što će nedostajati su - gledatelji. No vremena su takva, pristup većem broju ljudi na tribine nije dopušten, nedostajat će bodrenje s tribina, što je otužno, ali to je naša stvarnost. Nije trenutačno sjajna, ali sportaši svojim primjerom žele pokazati da odustajanje nikada nije bilo opcija, pa će se njih 20 okupiti na osječkoj ekshibiciji i na svoj se način boriti protiv trenutačne situacije u kojoj su mnoge stvari zabranjene ili ograničene.

Glavni inicijator ideje o humanitarnom turniru dok su oni profesionalni na čekanju je Donna Vekić i njezin otac Igor. Teniski sport je od prve polovine ožujka paraliziran, turniri se jedan za drugim odgađaju ili otkazuju, a još je potpuno neizvjesno kada će se ova teniska sezona nastaviti. I hoće li uopće biti nastavka. Donni, kao i njezinim kolegicama i kolegama, nije dovoljno samo trenirati, pa je rođena ideja o turniru, koji će uz to imati i humanitarni karakter.

- Uzbuđena sam što ćemo svi zajedno ponovno igrati natjecateljski tenis, ali valjda je ovo i dobar početak za podizanje forme za, nadam se, skorašnji povratak na WTA i ATP Tour. Neće nas bodriti gledatelji s tribina, ali turnir će prenositi HRT, pa se nadam da će gledanost ovog posebnog događaja biti velika. Ponosna sam i što ću kao ambasadorica kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije na neki način biti i domaćin ovog jedinstevnog događaja - kaže Donna Vekić, koja je u vrijeme vrhunca koronakrize u Hrvatskoj vrijeme provodila u svom rodnom Osijeku, a posljednjih je dana na treninzima s kolegicama iz naše Fed Cup reprezentacije u Zagrebu.

Donni je palo na pamet kako bi bilo lijepo na jednom mjestu okupiti sadašnje i bivše hrvatske teniske aseve, naravno željela ih je u svom gradu, krenuli su pozivi i dogovori i turnir je nakon kratkog vremena prestao biti samo ideja. U prvom tjednu lipnja održavat će se u Perivoju.

I nikoga usput nije trebalo puno nagovarati da dođe u Osijek, naše tenisačice i tenisači rado su se odazvali pozivu. Jednostavno, zaželjeli su se tenisa i natjecanja, a i kad je zdrava inicijativa, odaziv je itekako dobar.

Osim Čilića, Ćorića, Dodiga, Ivaniševića, Majoli, Konjuh, Vekić, u Osijek stižu i Goran Prpić, Nikola Mektić, Borna Gojo, Franko Škugor, Nino Serdarušić, Duje Ajduković, Jana Fett, Lea Bošković, Tena Lukas, Tereza Mrdeža, Antonia Ružić, Iva Primorac i Jelena Kostanić-Tošić. Još da je dolazak potvrdilo nekoliko imena poput Ivana Ljubičića, Petre Martić i Mirjane Lučić, bio bi to zaista skup najboljih što hrvatski tenis ima i što je imao.

Donna je glavni inicijator turnira, a najveća logistička potpora joj je otac Igor, koji je jedan od glavnih organizatora lipanjskog teniskog skupa.

- Nakon Donnine inicijative, a s obzirom na dobro poznavanje raspoloženja većine tenisača u ovim zahtjevnim vremenima pandemije, odlučili smo organizirati jedinstveni teniski spektakl u Osijeku pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Hrvatskog teniskog saveza. Hvala svima koji su podržali zahtjevnu organizaciju u ova vremena. Svim sudionicima obećavamo gostoprimstvo, a gledateljima preko HRT-a vrhunski tenis - komentirao je Igor Vekić.

Ivana Liović
HRVATSKA I TENIS PROTIV COVID-19
Nema turnira, reprezentativnih nadmetanja, Grand Slamova..., ali hrvatske tenisačice i tenisači žele pokazati da je tenis itekako živ. Trenutačno je samo na čekanju, ali svi se nadaju kako će se uskoro nastaviti WTA i ATP sezona.

Lipanjski skup u Osijeku ima i humanitarni karakter. Točnije, sastavni je dio projekta velike humanitarne akcija pod nazivom “Hrvatska i tenis protiv COVID-19”. Akcija će se tijekom turnira u Osijeku provoditi u dva dijela, prvi dio je zamišljen kao prikupljanje sredstava do početka eventa, a drugi u vrijeme turnira i prijenosa susreta tijekom kojih će gledatelji (mečeve će prenositi HRT) svojim pozivima moći donirati novac. Sav će se prikupljeni novac donirati projektu hrvatskih znanstvenika na istraživanju virusa te pronalaženju cjepiva i lijeka protiv COVID-19.
Možda ste propustili...

BROKERI OTVARAJU POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Ishod posljednje utakmice ne bi se smio ponoviti u Osijeku

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana