Sport
U SLJEDEĆOJ SEZONI U EUROPI ĆE VJEROJATNO IGRATI DVA SLAVONSKA RUKOMETNA KLUBA

Spačva-Vinkovci trebala bi uz NEXE zaigrati u Europskoj ligi
Objavljeno 22. svibnja, 2020.

Domaća rukometna natjecanja neće se nastaviti, pa će 2020. godina ostati zapamćena po tome što Hrvatska prvi put nema rukometnog prvaka. Samim tim ovo je prva godina kako Zagreb nije prvak Hrvatske, a također, nakon 11 sezona, da ni NEXE nije viceprvak. Ipak, u HRS-u su morali odlučiti kako "popuniti" europske kvote, odnosno mjesta hrvatskih predstavnika u europskim natjecanjima. Od sljedeće sezone igrat će se u novom formatu i tri klupska natjecanja za rukometaše, Ligi prvaka, Europskoj ligi i Europskom kupu. PPD Zagreb ima osigurano mjesto u Ligi prvaka, među zasad devet od 16 klubova koji su popunili to natjecanje. Preostalih sedam dobit će se dodatnim kvalifikacijama ili na osnovi wild-carda, za što se legitimno može prijaviti i NEXE. Našičani će gotovo sigurno igrati sljedeće sezone Europsku ligu, s obzirom na to da će vjerojatno imati zajamčeno mjesto u skupinama. Tako Hrvatskoj preostaju još tri, odnosno četiri, mjesta, s obzirom na to da u onom najslabijem natjecanju, Europskom kupu, neće imati predstavnika. Prijaviti se za Europu mogu klubovi koji su kroz Premijer ligu osigurali nastup u Ligi za prvaka. To su zagrebačka Dubrava, Poreč i Spačva-Vinkovci, čiji će rukometaši, po svemu sudeći, sljedeće sezone prvi put izići na europsku scenu.

- Imamo još neke stvari definirati. Prijavu moramo poslati do 1. lipnja premda je HRS prošle godine donio odluku da se od toga više ne može odustati. EHF je, međutim, zatražio od svih klubova koji će igrati Europu depozit od 20 tisuća eura kao nekakvo jamstvo. Koje će biti vraćeno kada se odigra europsko natjecanje. Tako da smo zatražili pomoć Grada i Županije, a ovih dana čekam odgovor. U svakom slučaju, vjerujem kako ćemo sljedeće jeseni u Vinkovcima gledati europske utakmice - pričao je Josip Mečić, trener Spačve.

Vinkovčani će za ulazak u jednu od skupina Europske lige morati odigrati dva pretkola.

- To je i logično jer smo debitanti i nemamo nikakav klupski europski koeficijent. Za razliku od, primjerice, Dubrave, koja će vjerojatno morati odigrati samo jedno kolo, a vjerujem kako će NEXE već imati osigurano mjesto u skupinama. No, naravno, sve ćemo znati kada budu poznati svi klubovi koji pošalju prijave - rekao je Mečić. K.Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike