Osijek
UPOZORENJE UOČI PROSLAVE DANA POBJEDE

Kapelica mira je derutna i oštećena
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Ni gotovo godinu dana nakon što je Glas Slavonije upozorio na katastrofalno stanje Kapelice mira na Lijevoj obali, stanje toga inače vrlo lijepoga objekta nije se promijenilo. Štoviše, ne samo što se može nazvati zapuštenim nego je cjelokupan objekt derutan unatoč tome što je Lucija Tadić, predsjednica Mjesnog odbora Lijeva obala, upozoravala na ovu situaciju.

- Nitko ništa nije poduzeo nakon što sam primijetila da netko skida daske s krovišta i koristi ih za roštilj, što je za svaku osudu. Nejasno je i tko je vlasnik tog prostora. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija kažu da to nije u njihovu vlasništvu, a isti odgovor dobila sam od Đakovačko-osječke nadbiskupije. Navodno se Župa sv. Mihovila brinula o objektu u vrijeme dok su ondje služene mise. Sad misa više nema, već se ondje polažu vijenci, a stanje je iz mjeseca u mjesec sve gore – upozorava Tadić dodajući da Unikom ondje redovito kosi travu u okolici, no problem je smeće koje ostane od osušenih vijenaca i izgorenih lampiona. Tada, kaže, mora moliti da to netko odnese.

Dodatan je problem i okupljanje mladeži zbog kojeg je Tadić zatražila postavljanje rasvjete, i to ponajprije radi zaštite ploča s imenima poginulih branitelja. Postavljeno je, kaže, jedno rasvjetno tijelo koje je rijetko u funkciji. Poznato joj je, kaže, da se obližnje katakombe ne smiju osvjetljavati, no Kapelica mira, smatra, treba biti osvijetljena.

- Dok je bila uređenija, Kapelica mira bila je pravo osvježenje brojnim turistima koji su ondje prolazili. Osobno sam svjedočila oduševljenju inozemnih gostiju koji su se nerijetko fotografirali upravo uz Kapelicu mira i katakombe. Sad je taj prostor više nego derutan i pozivam po ne znam koji put nadležne da riješe to pitanje, i to prije Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza – upozorava Tadić dodajući da je posve neprimjereno u objektu, koji je itekako oštećen od strane vandala i s vremenom zapušten jer o njemu nitko ne vodi brigu, paliti svijeće i polagati vijence. Kako se bliži datum polaganja, mišljenja je da treba reagirati na vrijeme i urediti taj prostor ne samo zbog stanovnika Lijeve obale nego i svih Osječana i gostiju grada. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike