Regija
KORONA ZAHVATILA I LOKALNE PRORAČUNE

Prihodi manji i do 25 posto, slijede rezovi
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Lokalnim su jedinicama na raspolaganju beskamatni zajmovi države kao privremena pomoć za likvidnost u novim okolnostima
ŽUPANJA

Kriza prouzročena pandemijom koronavirusa odražava se i na punjenje lokalnih proračuna u županjskoj Posavini, prihodi su manji od planiranih, no stvarni razmjeri negativnih posljedica pojave covid-19, napominju lokalni čelnici, tek će se vidjeti.

Manjkovi u proračunima županija, gradova, općina nastali kroz mjere pomoći gospodarstvu i građanima pogođenima koronavirusom moći će se nadoknaditi beskamatnim zajmom kod države.

Prate situaciju
Riječ je o privremenoj pomoći za likvidnost iz državnog proračuna za premošćivanje nastale situacije zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza. Sredstva zajma služe isključivo za financiranje rashoda i izdataka nužnih za obavljanje osnovnih poslova i funkcija korisnika zajma.

U Županji, ističe gradonačelnik Davor Miličević, pomno prate situaciju i na temelju pokazatelja će donositi potrebne odluke. Proračun je zasad stabilan, smanjenje prihoda se osjeti, ali nije tako drastično.

- S danom 21. svibnja 2020. ostvarili smo 42,81 posto prihoda od poreza i fiskalnog poravnanja. Tu je još mjesec lipanj i, realno gledajući, ostvarenje bi na polugodišnjoj razini vjerojatno trebalo biti 50 posto. No moram napomenuti da su u prva tri, četiri mjeseca porezni prihodi bili jako dobri, što nam daje dobar prosjek. U kojem će smjeru to dalje ići i kakva će biti druga polovina godine vidjet ćemo, ali prihodi će vjerojatno biti manji. U ovom trenutku još ne znamo presjek - kaže Miličević. Dodaje da sva davanja Grada prema korisnicima redovito idu i da ništa nikome nije uskraćeno.

Dinamika usporena
- Određenim mjerama pomogli smo gospodarstvu, pratimo razvoj događaja i ako u svibnju i lipnju dođe do osjetnog pada prihoda, odlučit ćemo o poduzimanju određenih aktivnosti. Ovisno o situaciji, vidjet ćemo hoće li biti potrebno uzimati zajam preko Ministarstva financija - zaključuje. Napominje da Grad Županja na ime komunalne naknade od dvije velike tvrtke potražuje oko 4.000.000 kuna i kada bi one izmirile svoje obveze, Grad ne bi imao nikakvih financijskih problema.

Prihodi u Općini Babina Greda, ističe načelnik Josip Krnić, smanjeni su za oko 20 posto i vjerojatno će morati koristiti zajam Ministarstva financija jer imaju preuzete obveze koje treba ispuniti za dječji vrtić, trenutačno najznačajniji i financijski najvrjedniji projekt, čija se gradnja privodi kraju. U lipnju će najvjerojatnije ići rebalans proračuna, odlučit će se gdje će se i na kojim stavkama rezati i već sada je sigurno da će se od nekih manjih investicija predviđenih za 2020. morati odustati. Pandemija se odrazila i na realizaciju privatnih višemilijunskih investicija u Babinoj Gredi. Tvornica autodijelova bi, da nije došlo do pojave koronavirusa, već počela i zapošljavati radnike, ali je to prolongirano.

- Privatni investitori nisu odustali od svojih projekata, ali je njihova dinamika usporena - zaključuje Krnić.

Marija Lešić Omerović
pokazatelji
NAJESEN ĆE SE ZNATI STVARNE POSLJEDICE
PRILAGODBA I ODREĐIVANJE PRIORITETA
Značajan pad prihoda osjete i u Općini Gradište, što nam potvrđuje načelnik Srećko Papac. “Prihodi su nam već sada 25 posto manji, a bojim se da će do kraja godine taj postotak biti i veći. Glavninu prihoda proračuna dobivamo preko fiskalnog poravanja, koje je izravno povezano s poreznim prihodima. Rebalans proračuna će svakako ići, određene stavke trebaju se rezati, moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji i odrediti prioritete”, kaže. Lokalni čelnici smatraju da će se stvarno stanje posljedica korone na proračune pokazati na jesen.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike