Regija
SLOVACI OTPREMILI ALKOHOL

Rakija će pokriti do deset
posto tražbina radnika
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
U stečaju Pan Trgovine uprihodovano je približno milijun kuna, pola ide radnicima, a pola za troškove
ĐAKOVO

Nakon gotovo godinu i pol napokon je odvezena i zadnja litra od 266.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola iz trošarinskog skladišta u Slavonskom Brodu, a što je jedina imovina, pokretna, u stečaju Pan Trgovine, otvorenog još 2013. godine. Jedinu rakiju u dosadašnjoj hrvatskoj stečajnoj praksi kupili su, izvezli i distribuirali daljnjim kupcima Slovaci, tvrtka Power Earth iz slovačke Nove Vesi, i to u drugom navratu - u prvom, nakon uplate 10-postotne jamčevine, nisu na vrijeme uplatili kupovninu, pa im je nemali polog od oko 160.000 kuna, 20.000 eura, propao te je završio kao prihod u stečajnom postupku. U drugom navratu Slovaci su i jamčevinu i kupovninu uplatili na vrijeme te početkom 2019. godine krenuli s izvlačenjem "bazena rakije" iz brodskog skladišta, otpremajući je cisternama.

- Izvezen je i alkohol iz skladišta i sada imamo usklađivanje s Carinom - kaže stečajni upravitelj Zoran Subotić, koji dodaje da će ovaj stečaj itekako pamtiti jer nije nimalo jednostavno bilo naći kupca za stečajnu imovinu kao što su voćne rakije i drugi alkohol, i to još u količini od 266 tisuća litara. Pan Trgovina, naime, nije imala nikakve nepokretne imovine na sebi, djelovala je u nekretninama Pan Trgoprometa, koji je također u stečaju. Rakija je prodana za 839.000 kuna, više od 10 puta manjoj cijeni od one s prve dražbe, kada je iznosila 10 milijuna kuna, no kupci su se pojavili tek u 12. krugu prodaje, krajem 2018. Uz taj iznos ide i propala jamčevina Slovaka od 160.000 kuna pa je ukupno riječ o približno milijun kuna. Namirit će se, kaže Subotić, jedino radnici, i to tek manjim dijelom - 10-ak posto. Radnici, njih 343, potražuju ukupno 5 milijuna kuna, a nakon odbitka svih troškova u stečaju, za djelomično namirenje njihovih tražbina, kao vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, pripast će im 500 - 600 tisuća kuna.

Ostali vjerovnici, dakako, neće doći na red za isplatu.

- Preostali iznos uprihodovan u stečajnom postupku ide, naime, za namirenje troškova stečajnog postupka, režijskih, knjigovodstvenih troškova, za osiguranje, špediciju, inventure i dr. Među troškovima je i angažman ovlaštenog procjenitelja iz županjske šećerane koji je procjenjivao postotak alkohola i dr. nakon izlaska svake količine iz skladišta - kaže Subotić. Najavljuje da bi isplata 10 posto tražbina radnicima mogla uslijediti za dva mjeseca..

Umjesto epiloga ovog višegodišnjeg postupka, za kraj riječi stečajnog upravitelja.

- Meni dolazi kraj agonije - kaže Subotić o najnesvakidašnjijem stečaju ne samo u svojoj nego i hrvatskoj stečajnoj praksi uopće.

Suzana Župan
Najviše rakije u Srbiju, dio i u Hrvatsku
Sada, kada je iz njega izvezena i posljednja litra voćnih rakija i drugog, pa i čistog, alkohola iz stečaja, trošarinsko skladište u Slavonskom Brodu bit će zatvoreno, zatvara ga Carina. Stečajni upravitelj Zoran Subotić kaže kako su slovački kupci, Power Earth, kupljenu rakiju Pan Trgovine najviše distribuirali po susjednoj Srbiji, a dijelom i po Republici Hrvatskoj.
Možda ste propustili...

ZA SPAS TRIJU PROJEKATA

Agencija VIDRA pomaže Orahovici

VRIJEDNOST INVESTICIJE 2,7 MILIJUNA KUNA

Bošnjaci dobivaju novi trg

ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Vodovod ne radi sa strankama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO U VLASTITOM PROSTORU BRUTOPOVRŠINE 1300 ČETVORNIH METARA

Gradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo kreće u travnju

2

AGRO-KLASTER U KORONAKRIZI

Domaći proizvod traže vrtići, škole, domovi...

3

VIJEĆE OPĆINE JEDNOGLASNO ODLUČILO NE OSNOVATI VLASTITU PREDŠKOLSKU USTANOVU

Vrtić u Viljevu u sastavu
miholjačkog Pinokija