Svijet
NEĆE SLIJEDITI PRIMJER ITALIJE

Španjolska odbija otvoriti se turistima
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Španjolska više neće slijediti primjer Italije u rješavanju krize zbog koronavirusa, pa će svoj turizam i granice otvoriti kasnije, kako se virus ne bi ponovo pojavio, poručila je vlada iz Madrida.

"Italija ide prebrzo s popuštanjem mjera. Nadam se da će sve biti u redu ondje, ali previše riskiraju", rekao je premijer Pedro Sánchez svojim najbližim suradnicima, izvijestile su u četvrtak novine El País. Italija je vratila gotovo kompletnu aktivnost u zemlji, a 3. lipnja namjerava otvoriti svoje granice europskim turistima. Španjolska, međutim, ni svojim stanovnicima neće dopustiti putovanja unutar zemlje sve do kraja lipnja, pa nije poznato kada će strani turisti smjeti dolaziti u Španjolsku.

Otkako se, krajem veljače, koronavirus pojavio u Španjolskoj, vlada je slijedila korake koje je poduzimala vlada u Italiji, iz koje se virus i proširio. U Madridu smatraju da je koronavirus došao u Španjolsku preko 70 tjednih letova iz Italije i zbog dobre povezanosti dviju zemalja. Te dvije zemlje su među najpogođenijima koronavirusom u Europi. U Italiji je preminulo 32.000 stanovnika, a u Španjolskoj 27.888. Italija ima 60 milijuna stanovnika, a u Španjolskoj živi 47 milijuna ljudi.

Turistički sektor pritišće i lobira u obje zemlje tražeći popuštanje mjera te slobodnije kretanje stanovnika. No Španjolska nastavlja održavati jedne od najčvršćih mjera u Europi pa je u srijedu produžila izvanredno stanje do 7. lipnja. Sánchez bi tada mogao zatražiti novo produženje, do kraja lipnja. H
Nijemci ovog ljeta ostaju kod kuće
Polovina građana Njemačke ove će godine zbog koronakrize odmor provesti kod kuće i ne planira nikakva putovanja, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja. Prema ispitivanju, 50 posto ispitanika izjavilo je kako ove godine neće putovati nikamo za odmor. Njih 31 posto reklo je da će odmor provesti u Njemačkoj, a 19 ih posto planira otputovati u neku europsku zemlju. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ovog je tjedna o mogućnosti stvaranja okvira za putovanja ovog ljeta razgovarao s kolegama iz susjednih zemalja, ali i iz Hrvatske.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana