Novosti
PREVIRANJA UOČI SASTAVLJANJA IZBORNIH LISTA

Most na rubu raspada, bez jakih kandidata i u Slavoniji?
Objavljeno 22. svibnja, 2020.

Robert Podolnjak peti je istaknuti član Mosta iz prošle saborske garniture koji se povlači iz politike. Podolnjak je na Facebooku napisao kako se neće ponovno kandidirati za mjesto saborskog zastupnika, niti će političku karijeru graditi u nekom drugom smjeru. Navodi kako će se vratiti svom poslu na Pravnom fakultetu u Zagrebu i posvetiti znanstvenom radu.


Mostov saborski zastupnik Podolnjak tako je odlučio još prije, ističe da je kolegama na katedri i u Saboru takav rasplet najavio prije nekoliko mjeseci. Svoj mandat ocijenio je frustrirajućim, jer su ignorirane zakonske reforme za koje se on zauzeo. "Na žalost, Sabor je postao institucija u koju građani više nemaju povjerenja, zbog političkih trgovina, sramnih prijevara, ekscesa i sukoba. Pokušao sam, s grupom časnih ljudi, nešto promijeniti, ali to je nemoguće u postojećoj konstelaciji. Danas u Hrvatskoj to je nemoguće skupini od 15 ili 20 zastupnika koji traže reforme, to je nemoguće čak i kada ih traži 400.000 građana. Bojim se da ćemo doživjeti daljnju demokratsku degradaciju, a građani će imati sve manje povjerenja u institucije države", ističe Podolnjak.


Proteklih su dana Most napustili i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović i zastupnica Ines Strenja Linić iz Rijeke, koja je također objavila da odlazi iz politike, a ekipa pod vodstvom Bože Petrova ostala je i bez Ružice Vukovac, također neko vrijeme zastupnice. Podsjetimo, Božo Petrov najavio je samostalan izlazak Mosta na izbore nakon što su propali pregovori s Domovinskim pokretom Miroslava Škore.


Dobrović, podsjetimo, u svom pismu naglašava kako se "Most sveo na dobro poznatu trojicu uz vidljiv izostanak nacionalne reprezentativnosti". Strenja Ilić bila je jedna od najaktivnijih u saborskoj ekipi Mosta, a također je ovih dana istaknula kako je dobrobit Hrvatske nekad bila iznad ideoloških podjela. "Guranje u krajnje desni demokršćansko-konzervativni spektar nije dobro, jer politički to može nositi desetak posto i dijeli se ipak na puno opcija", smatra ona. Ističe kako stranci nije bitno da se "svjetonazorski definira", kako je to rekao politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, te da to nije Most s kojim su krenuli 2015. godine. Vraća se medicini kao neurolog KBC-a Rijeka i docent na riječkom Medicinskom fakultetu. Svoje povlačenje iz politike prije nekoliko je dana najavila i Mostova zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić, zaokruživši tako niz odlazaka.
Upitno je i koga će Most na parlamentarnim izborima "isturiti" u Slavoniji i Baranji. Kako doznajemo, vrlo je vjerojatno da na njegovoj listi u slavonskoj, IV. izbornoj jedinici neće biti Miroslava Šimića, koji je u početku bio jedan od ključnih ljudi toga pokreta, a poslije je otišao u gospodarstvo, kao ni nestranačkog Željka Požege, profesora osječkog Ekonomskog fakulteta, predsjednika osječkog Gradskog vijeća i jednog od savjetnika predsjedničkog kandidata Miroslava Škore.


Igor Bošnjak
NOVA IMENA ZA "SKRETANJE UDESNO"
Nove akvizicije u Mostu potvrđuju desničarsko opredjeljenje stranke, koje se zapravo već vidjelo u radu zastupnika u devetom sazivu Sabora. Nakon riječkog vjeroučitelja Marina Miletića, koji je najavio da će se aktivirati u toj stranci, objavljeno je da u Most ulazi filozofkinja Marija Selak Raspudić. Ona je u srijedu objavila da će na izbore izići kao nezavisna kandidatkinja na listi Mosta.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove