Novosti
BORBA PROTIV VIRUSA I POSLJEDICA POTRESA

Svjetska banke daje 476 milijuna eura
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila pokrenuti postupke za sklapanje ugovora o dva zajma sa Svjetskom bankom - jednog vrijednog 200 milijuna eura za projekt obnove nakon potresa i jačanja odgovora na COVID-19, a drugog u iznosu od 275,9 milijuna eura namijenjenog širem odgovoru na krizu i podršku oporavku.


Kada je riječ o odluci o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o zajmu između RH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), koja je dio grupacije Svjetske banke, za projekt oporavka nakon potresa i jačanja odgovora na COVID-19, njome bi se trebalo osigurati 200 milijuna eura za obnovu zgrada oštećenih potresom koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.


Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kaže da je njegovo ministarstvo odmah nakon potresa pristupilo izradi zakona o obnovi, a paralelno su i pokrenuli proces osiguravanja sredstava za tu namjenu.


Osim intenzivnih priprema za prijavu za sredstva Europskog fonda solidarnosti, izvijestio je Štromar, niz razgovora obavljen je i sa Svjetskom bankom, od travnja je ta komunikacija, uz pripremu dokumentacije, bila svakodnevna, a proces je do ove faze išao znatno brže no inače.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je i da bi, prema procjenama predstavnika zagrebačkog Građevinskog fakulteta, obnova svih objekata oštećenih potresom do razine koja je prema tehničkim propisima maksimalna i nužna seizmička razina ukupno stajala 13 milijardi eura.


"Za našu javnost, posebno za sugrađane u Zagrebu, moramo razumjeti da bi nas obnova Zagreba prema tim standardima koštala kao da idemo graditi 25 Peljeških mostova (...) Čisto da imamo na umu koliki je to posao, koliko to košta i koliko će to trajati. A mi ćemo i na ovaj način, raspravom, doći do onih rješenja i iznosa koji će biti primjereni", kazao je Plenković.


Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o zajmu sa Svjetskom bankom, vrijednog 275,9 milijuna eura, a kao odgovor na krizu i podršku oporavku.


"Suočeni s izrazito nepovoljnim utjecajem pandemije COVID-19 na hrvatsko gospodarstvo i održivost javnih financija, a uzimajući u obzir i znatnu štetu zbog potresa, Ministarstvo financija se početkom travnja obratilo Svjetskoj banci s molbom za razmatranje mogućnosti za uključivanje u pružanje podrške namijenjene prevladavanju navedenih izazova", izvijestio je ministar financija Zdravko Marić. H
Ministarstvo financija se početkom travnja obratilo Svjetskoj banci s molbom za pružanje podrške
13

milijardi eura koštala bi obnova do maksimalne seizmičke razine - to je vrijednost 25 Peljeških mostova
Možda ste propustili...