Novosti
NOVA PONUDA VLADE SINDIKATIMA JAVNIH I DRŽAVNIH SLUŽBI

Povećanje plaće od 1. siječnja?
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Sindikati javnih i državnih službi na novim pregovorima s predstavnicima Vlade dobili su novu ponudu o sklapanju dodatka kolektivnom i temeljenom kolektivnom ugovoru koju će dati na odlučivanju svom članstvu u tijelima.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon sastanka je rekao kako je prijedlog Vlade da se povećanje plaća suspendira do 1. siječnja 2021. "Što se tiče božićnice dogovoreno je da će o tome razgovarati na jesen. Jubilarne nagrade su ostale nepromijenjene", kazao je Aladrović.


Sindikati zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju izjavili su kako je nova Vladina ponuda zanimljiva te će dati članstvu i tijelima na odlučivanje kada je dobiju u pisanom obliku. "Što se tiče Hrvatskog liječničkog sindikata, prijedlog ne može još biti prihvaćen, moramo se konzultirati na našim tijelima. Osobno mislim da se o toj ponudi mora razgovarati tako da se prihvate svi problemi liječnika koji do sada nisu riješeni", rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić. Istaknula je da postoji dug prema liječnicima vezan za neadekvatno obračunavanje i isplačivanje prekovremenog rada, za što su dobili i potvrdu Vrhovnog suda, a o čemu nisu dobili prijedlog na koji će se način vratiti taj novac.


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić isto tako će "zanimljivu" ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima te je poručio kako sindikati odmah idu na interni međusindikalni sastanak. "Ne uskraćuje se ni jedno pravo, radi se o jednoj suspenziji", ustvrdio je Ribić. Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić naglasio je kako je nova ponuda "nešto bolja od prve" te kako su sindikati daleko od dogovora. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec vjeruje kako će se nakon odluke članstva i tijela doći do nekog rješenja. Mihalinec je rekao i da će se koeficijenti podizati na temelju sporazuma koji se neće mijenjati.
Ministar Aladrović je objasnio i da će u siječnju rast plaća biti kao što je ugovoren te će osnovica biti 6044 kune. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost