Kultura
RESTAURACIJA CRKVE SV. IVANA KRSTITELJA

Čeka se restauracija tirolskih oltara i obnova klecala
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
RAČINOVCI


Sakralni objekti u cvelferskim selima Vukovarsko-srijemske županije ponos su svih mještana, a župna crkva posvećena svetom Ivanu Krstitelju jedan je od tih bisera u Račinovcima. O aktualnim događanjima u tijeku restauracije crkve saznali smo u razgovoru sa Željkom Šimićem, župnikom u župama Drenovci i Račinovci.


- Vjerujem da mnogi znaju da su Račinovci mjesto na krajnjem jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije i na krajnjem jugoistoku Slavonije, jedno od mjesta koje je stradalo u poplavi rijeke Save 2014. Poslije dvije godine pokrenuta je akcija, projekt obnove župne crkve, druge po starini u drenovačkom dekanatu. Tako je prošle godine obilježeno 250 godina postojanja ove crkve, koja je sagrađena 1814., a od 2015. je u projektu detaljne obnove. Želja nam je crkvu obnoviti u cijelosti. Lijep je to primjer kasnobarokne arhitekture, kao i većina crkava u Cvelferiji. U ovih pet godina od poplave u crkvu se mnogo ulagalo. Obnovljeno je sve u pitanju građevinskoga dijela, a trenutačno su u tijeku restauratorski radovi. Obnovu podupiru Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja europskih fondova, Općina Drenovci, Vukovarsko-srijemska županija, Đakovačko-osječka nadbiskupija i župljani. Restauriran je dio oslika, u svetištu je oslik koji prikazuje iluzionistički oltar, a koji je rijetkost u ovim krajevima Slavonije, specifičan je za 19. stoljeće - istaknuo je župnik Željko Šimić, uvjeren da će jednog dana župna crkva biti obnovljena, iako se još čeka i restauracija tirolskih oltara i obnova klecala po faksimilu starih, a sve ovisi o financijskim sredstvima. Jedna od restauratorica iz Zagreba, Ivana Pavleka, kaže:


- Obavljamo radove na području apside. Sloj naličja smo otklonili i došli do izvornog slikovnog sloja koji je poprilično očišćen i planiramo ga restaurirati, retuširati i obnoviti cjelovitu priču da bude čitljiva i jasna. Mještani su nas prigrlili i donirali za crkvu vapno i pijesak, i sve što nam treba - pomažu.
- Ovaj posao je zahtjevan i traži koncentraciju, znanje, vještinu... Ovdje smo dva mjeseca. Otkrili smo ikonološki prikazan iluzionistički oltar sa svetim Petrom i Pavlom - zaključuje restauratorica Kristina Butković. Tekst i fotografije: S. Bogutovac
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike