Novosti
COVID-19: TRI NOVOOBOLJELE OSOBE, JEDNA OD NJIH JE IZ GATA

Od 27. svibnja u zatvorenome će se smjeti okupiti do 100 posjetitelja
Objavljeno 21. svibnja, 2020.

U 24 sata bilo je troje novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, a preminula je jedna osoba, pacijentica rođena 1960. s područja Udbine. Preminuloj je ženi bio transplantiran bubreg, a prije više od 40 dana utvrđen joj je koronavirus te je uz osnovnu bolest imala niz popratnih dijagnoza.


Novooboljeli su iz Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije, a ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj iznosi 2237.


Hospitalizirano je 117 oboljelih, jednako kao u srijedu. Na respiratoru je devet pacijenata, a ukupan broj preminulih je 97, objavio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Do sada je testirana 58.091 osoba, od kojih 1070 u 24 sata.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradit će preporuke s epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se od 27. svibnja omogući organizacija rada u tim djelatnostima.


U slučaju kad predstavnici te industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događaja, na primjer, koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama. Od 27. svibnja predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo okupljanje 100 posjetitelja, a na vanjskim prostorima 300 posjetitelja, dok će daljnje brojke ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Usuglašeno je i da će se od 30. svibnja omogućiti sportska natjecanja na otvorenome bez publike.


Iako je svakodnevno testirano više od 150 uzoraka, u 12 dana na području Osječko-baranjske županije nije bilo novooboljelih od COVID-19, no, kako ističu iz Kriznog stožera županije, među 167 uzoraka trestiranih u srijedu jedan je bio pozitivan. Riječ je o osobi iz Gata koja je već bila u samoizolaciji, pa je mogućnost širenja zaraze s tog mjesta minimalna, međutim novi slučaj obolijevanja je i dodatno upozorenje da opasnost od koronavirusa još nije prošla.
Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije i dalje konstantno prati epidemiološku situaciju. "Možemo biti zadovoljni ukupnim kretanjem epidemiološke situacije na području Osječko-baranjske županije, međutim ne smijemo zaboraviti ni zanemariti činjenicu da je koronavirus i dalje prisutan na našem području, što potvrđuje i utvrđivanje novopozitivne osobe u Gatu. Ukupna kretanja daju nam nadu da se zaista bližimo toliko željenom statusu ‘korona free‘ županije, no još uvijek imamo 14 oboljelih i 11 osoba u samoizolaciji. Nakon popuštanja mjera omogućeno je kretanje naših građana na području cijele Hrvatske, povratak iz inozemstva, dolazak stranaca, tranzit ljudi i robe opet je povećan, a sve to znači da ne možemo reći kako je opasnost od širenja bolesti iza nas", kaže načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović. S.Lacić/H

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

Najčitanije iz rubrike