Novosti
OPASNOST NIJE PROŠLA

Stožer: Osoba iz Gata pozitivna na koronavirus
Objavljeno 21. svibnja, 2020.

Vezani članci

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Nema novooboljelih niti hospitaliziranih osoba

Iako je svakodnevno testirano više od 150 uzoraka, tijekom zadnjih 12 dana na području Osječko-baranjske županije nije bilo novooboljelih na virus COVID-19, no kako ističu iz Kriznog stožera županije, među jučerašnjih 167 uzoraka jedan je bio pozitivan. Riječ je o osobi iz Gata koja je već bila u samoizolaciji, pa je minimalna mogućnost širenja zaraze s tog mjesta, međutim novi slučaj oboljenja je i dodatno upozorenje da opasnost od koronavirusa još nije prošla.


Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije i dalje konstantno prati epidemiološku situaciju te poduzima potrebne mjere i aktivnosti, a u četvrtak je održana sjednica Stožera na kojoj su razmatrane aktualne informacije u vezi koronavirusa.

 

- Možemo biti zadovoljnim ukupnim kretanjem epidemiološke situacije na području Osječko-baranjske županije, međutim ne smijemo zaboraviti niti zanemariti činjenicu da je koronavirus i dalje prisutan na našem području, što potvrđuje i jučerašnje utvrđivanje novopozitivne osobe u Gatu. Ukupna kretanja daju nam nadu da se zaista bližimo toliko željenom statusu „korona free“ županije, no još uvijek imamo 14 oboljelih i 11 osoba u samoizolaciji. Nakon popuštanja mjera omogućeno je kretanje naših građana na području cijele Hrvatske, povratak iz inozemstva, dolazak stranaca, tranzit ljudi i robe je opet povećan, a sve to znači da ne možemo reći da je opasnost od širenja bolesti iza nas. Život se opet pokrenuo, ali i te nove okolnosti traže od svih nas povećan oprez i odgovorno ponašanje. Uostalom, da bi zaista priveli kraju ovu priču potrebno je ustrajno i dosljedno primjenjivati sva pravila o postupanju u slučaju epidemija poput aktualne s virusom COVID-19 - kaže načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović. Dodaje da širenje koronavirusa na području Slavonskog Broda treba biti upozorenje svim građanima Hrvatske kako se miran život u trenutku može promijeniti.

 

Članovi Županijskog stožera posebno su razmatrali informacije o problematici koja se pojavljuje nakon popuštanja mjera Nacionalnog stožera, osobito ponovnog pokretanja i jačanja gospodarskih aktivnosti. Uočavajući tako niz otvorenih pitanja na području turizma, u tijeku su pripreme tematske sjednice Stožera upravo o turističkoj djelatnosti na području Osječko-baranjske županije.


U Osječko-baranjskoj županiji ukupan broj oboljelih sada je 132, izliječenih je 110, a osam je osoba preminulo. Na liječenju u KBC-u Osijek trenutno su dva pacijenta, dok se na liječenju kod kuće nalazi 12 oboljelih. U samoizolaciji se nalazi 11 osoba, odnosno tri manje nego dan ranije. S.Lacić