Novosti
DATUMSKE IZMJENE ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU

Neizvjesnost će za osmaše trajati sve do kraja srpnja
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Brojni prosvjetari ističu kako je produženje besmisleno jer je procedura ostala ista

Kako se posljednjih nekoliko tjedana intenzivno raspravljalo o maturantima i njihovu upisu na fakultete te polaganju ispita državne mature, pomalo zaboravljeni ostali su ovogodišnji osmaši, pred kojima su upisi u srednju školu, u nikad neizvjesnijim uvjetima.


Naime, završeno je javno savjetovanje o tome kako će izgledati upisi u sljedeću školsku godinu, a nacrt odluke donosi velike datumske promjene, prema kojima upisne aktivnosti neće završiti prije kraja srpnja. To je gotovo dva tjedna kasnije od uobičajenog, zbog čega je takva odluka nadležnog ministarstva naišla na veliko nezadovoljstvo kako učitelja i članova upisnih povjerenstava, kojima će zbog toga godišnji odmor početi znatno kasnije, tako i roditelja i djece, koji će cijeli srpanj provesti u neizvjesnosti, a morat će prolongirati i eventualni odlazak na ljetovanje. Naime, prema odluci o upisu u srednje škole koju je Ministarstvo obrazovanja poslalo u javnu raspravu, upisi će se i ove godine obavljati elektronički - osmaši će se u sustav moći početi prijavljivati od 1. lipnja (lani je to bilo od 27. svibnja), a objava konačnih ljestvica poretka pojedinih škola bit će tek 25. srpnja, umjesto 13. srpnja, kao što je to bilo prošle godine. U skladu s takvim rokovima, upisnice će učenici u odabrane srednje škole donositi tek između 27. i 31. srpnja, ovisno o odluci pojedine škole, a prošle je godine taj rok bio između 15. i 19. srpnja.

Neizvjesnost

Iznenađena izmjenama i odlukom o produženju upisnih aktivnosti bila je i ravnateljica Medicinske škole u Osijeku Sanja Dravinski, koja je istaknula da je to potpuno nepotrebno. "Besmisleno je produžiti nešto ako je procedura ostala potpuno ista, a sličnog su mišljenja i brojni kolege prosvjetari. Smatram da ni trenutačna epidemiološka situacija ne bi trebala imati utjecaj na provedbu svih aktivnosti i da ne treba biti eventualan razlog prolongiranja datumskih okvira. Što se tiče upisa u našu školu, samo za smjer dentalnog tehničara inače tražimo dodatnu provjeru manualnih sposobnosti, međutim taj smjer ne upisujemo nagodinu, tako da neće biti problema s dodatnom organizacijom. Plan nam je za sljedeću školsku godinu upisati 24 učenika po razredu, a s obzirom na to da će biti šest (novih) prvih razreda, bit će mjesta za 144 učenika. Inače, kod nas već godinama sva mjesta budu popunjena već u ljetnom upisnom roku, a interes iskaže oko tisuću učenika koji ispunjavaju kriterije", ističe Dravinski. Sličnog je razmišljanja i Sebastian Šujević, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, koji se nada da će se uzeti u obzir mišljenje i komentari roditelja i struke. "Vjerujem da će se uzeti u obzir promišljanja svih uključenih u ovaj proces te da će krajnje aktivnosti biti ranijega datuma. Smatram da se sve može jednostavno organizirati, posebno jer se većina toga obavlja online, te nema potrebe da djeca budu u tolikoj neizvjesnosti i iščekivanju. Također držim da im je potreban odmor, s obzirom na to da im je nastava na daljinu bila vrlo iscrpljujuća te im je nužno određeno vrijeme rasterećenja. U našoj školi smo do sada uspijevali popuniti sva mjesta u ljetnom roku, iako nam je prošle godine ostalo nešto mjesta i za jesen, vjerujem i zbog demografske situacije, a za sljedeću ćemo godinu u tri prva razreda primiti 72 učenika", zaključuje Šujević.

Gubitak odmora


Nezadovoljni datumskim izmjenama su i u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, čija ravnateljica Kristina Kopf objašnjava kako su se sve aktivnosti mogle provesti unutar "starih" datuma, čak i ranije. "Nikako nismo zadovoljni donesenom odlukom jer smatram da je i u ranijim datumskim okvirima bilo prostora da se sve privede kraju, čak i za nas koji kao umjetnička škola provodimo dodatne provjere sposobnosti i vještina. Ovakva odluka, nažalost, znači da će velik broj nastavnika gubiti dva tjedna godišnjeg odmora. Mi se u srednjim školama na posao vraćamo 16. kolovoza, a kao prosvjetni radnici imamo kolektivni godišnji tijekom školskih praznika i ne možemo ga tek tako iskoristiti usred školske godine. Također, ovakva je odluka opterećujuća ne samo za učitelje nego i za roditelje i djecu", ističe Kopf i dodaje da za sljedeću školsku godinu planiraju upisati četiri prva razreda, odnosno 96 novih učenika.
Ema Nenadić
NEPOTREBNO PROLONGIRANJE DATUMA
S dobrim dijelom struke i kolega prosvjetara oko nepotrebnosti prolongiranja datuma važnih za upis osmaša u srednju školu slaže se i ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana, Antun Ptičar, koji ističe kako za to nema nikakve potrebe. "Ne vidim nikakav razlog zašto bi se upisi odvijali do kraja srpnja. Smatram da se sve stigne napraviti i unutar ‘starih‘ datuma, posebno jer se ne radi ni o kakvim tehničkim izmjenama nužnim za provođenje upisa. Čak ni činjenica da će nastava u pojedinim školama trajati do 26. lipnja nije jak argument za prolongiranje datuma jer se sigurno sve stigne provesti do sredine srpnja. Ovo će samo značiti više neizvjesnosti za roditelje i učenike, ali i skraćenje godišnjeg odmora za brojne prosvjetne djelatnike i razrednike tih osmaša. Naša je praksa prijašnjih godina bila da, nakon što im podijelimo upisnice, organiziramo svečanu dodjelu svjedodžbi, na koju dolaze i roditelji, a cijeli proces završi se do 15. srpnja", zaključuje Ptičar.
RODITELJI RAZOČARANI I IZNENAĐENI
Majka jednog osječkog osmaša, kojem je želja upisati neku od strukovnih srednjih škola u Osijeku, kaže kako je razočarana nedostatkom komunikacije o upisnom procesu i pomalo zaboravljenoj skupini učenika, koja je također trenutačno na prekretnici svoga života. "Tek sada saznajemo za produženje roka upisnih aktivnosti, koje bi trebale trajati sve do kraja srpnja, što znači da ćemo svi biti u neizvjesnosti mjesec dana od završetka nastave, a i godišnje odmore možemo planirati tek u kolovozu. Ako tomu dodamo činjenicu da će im nastava trajati do kraja lipnja, za pravi odmor i relaksaciju imat će samo tri ili četiri tjedna prije novog početka školske godine. Žao mi je što se u medijima i u porukama nadležnih razgovara samo o maturantima, jer su i osmaši učenici koji završavaju dio obrazovnog procesa te se jednako opraštaju s vršnjacima i okolinom u kojoj su proveli gotovo cijelo razdoblje obrazovanja. Puno je nejasnoća i različitih neslužbenih informacija čak i o njihovu mogućem povratku u školske klupe u posljednjih nekoliko tjedana nastave, da poprave ocjene i slično, međutim, smatram kako je krajnje vrijeme da se donese konačna odluka o završetku ove školske godine", objašnjava ta majka.
31.

srpnja završavaju upisne aktivnosti ove godine
Možda ste propustili...