Novosti
OD 15 DO 20 UČENIKA

Više djece u razredima i skupinama
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za sprječavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu, koje vrijede od 25. svibnja i prema kojima se, uz ostalo, povećava broj djece u skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna.


Osim na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda osnovne škole, nove upute odnose se i na posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Rad u predškolskim ustanovama i školama, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), "u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole." Roditelji odnosno skrbnici ne smiju dolaziti u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako su pod mjerom samoizolacije ili ako su zaraženi koronavirusom, a isto vrijedi i za dijete. Kako se navodi u uputama, ne preporučuje se uzimanje izjave od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu te se roditeljima treba omogućiti i naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu. U svim objektima treba provoditi opće mjere sprječavanja širenja zaraze poput fizičkoga razmaka te higijene i dezinfekcije ruku.
HZJZ preporučuje organizaciju rada u vrtićima i razrednoj nastavi u skupinama između 15 i 20 djece, uz napomenu da 20 ne mora biti maksimalan broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini. Kod većih skupina rad treba organizirati u prostoriji veće površine ili razdvajati djecu u dvije skupine te koliko je moguće smanjiti fizički kontakt djece iz različitih skupina te s roditeljima druge djece i drugim djelatnicima. Svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj prostoriji, a što više vremena treba provoditi na otvorenom. Krevetići za odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe trebaju biti razmaknuti tako da djeca budu na što većoj udaljenosti, po mogućnosti 1,5 metara. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČAK 66 POSTO TESTIRANIH POZITIVNO

Novi neželjeni rekord u OBŽ, 333 novopozitivnih, umrlo pet osoba

2

TROJE PRIJAVLJENIH ZBOG ŠIRENJA VIRUSA

Zaražena se vozila javnim prijevozom

3

NOVE MJERE ZA SUZBIJANJE ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Do 21. prosinca zabranjene
svadbe i sajmovi, zatvaraju se
kafići, restorani i teretane