Novosti
KOHOM UPOZORAVA

Obiteljski liječnici traže jasne upute o testiranju pacijenata na COVID-19
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u srijedu da obiteljski liječnici još nisu dobili jasne upute koje pacijente treba poslati na testiranje na koronavirus prije prijma u bolnicu te su zatražili da se hitno donesu upute o testiranju pacijenata.


Bolnice od pacijenata traže da donesu nalaz brisa na virus SARS-CoV-2, no obiteljski liječnici nemaju upute koje su to dijagnostičke pretrage ili specijalistički pregledi prije kojih treba obaviti testiranje, navodi KoHOM u priopćenju.


Obiteljski liječnici stoga traže da Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstvo hitno objave upute o testiranju na COVID-19 u skladu s epidemiološkom situacijom, vodeći brigu o zdravlju pacijenata i zdravstvenog osoblja, ali i o smanjivanju nepotrebnih pretraga, zbog zdravstvenih i ekonomskih razloga.


Naime, prema dopisu koji je HZJZ poslao bolnicama, prioritetne skupine za testiranje trebale bi biti teški respiratorni i stariji kronični bolesnici, ali i "bolesnici koji su naručeni na elektivne zahvate i postupke kojima se generira aerosol".
KoHOM pak navodi da se u praksi obiteljski liječnici susreću sa zahtjevima da se pacijente testira prije prijma u psihijatrijsku ustanovu, prije ultrazvuka, kolonoskopije, ali i prije rehabilitacije u toplicama, operacije kuka, ergometrije... H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike