Novosti
HREJTING: POPULARNOST STRANAKA U SVIBNJU

HDZ i dalje ima najveću potporu birača, a sada je na 29,7 posto
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Prema rezultatima HRejtinga, istraživanja koje je od 15. do 18. svibnja za HRT provela agencija Promocija plus, četrdesetak dana uoči izbora HDZ može računati na potporu 29,7 posto birača. Jedan posto potpore manje ima SDP, koji je ovoga mjeseca na 28,7, a i dalje je treća i jedina stranka koja još prelazi izborni prag Domovinski pokret Miroslava Škore, koji može računati na 9,3 posto glasova. Prvi ispod izbornog praga je Most (4,3 %), koji je odlučio na parlamentarne izbore u srpnju izići samostalno.


Bez koaliranja s jačim partnerom nikakve šanse za ulazak u 10. saziv Hrvatskog sabora nema ni jedna od preostalih 13 stranaka obuhvaćenih istraživanjem. HSS ima 2,2 posto potpore, Pametno 1,7 posto, a IDS 1,6 posto... Istraživanje je rađeno kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica.


Nešto veća promjena u rejtingu u odnosu prema prošlom mjesecu dogodila se samo kod SDP-a i neodlučnih birača. HDZ-a je u odnosu prema travnju, kad je skočio za više od 2,5 posto, u zanemarivu minusu (- 0,2 %). SDP je nakon dvopostotnog prošlomjesečnog pada narastao za 1,3 posto. Najviše je rastao broj neodlučnih birača i on je trenutačno na 12 posto.


U četiri najjužnije hrvatske županije suvereno vlada HDZ. Njega bi ondje zaokružilo više od 40 posto birača. SDP je izbor za njih upola manje. Izborni prag prelazi još samo Most, a pragu nadomak je i Škoro. U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te senjskom primorju vlada lijevi centar predvođen SDP-om, koji dobiva više od 34 posto, a IDS više od 14,5 posto glasova. Između njih je HDZ, na točno 24 posto potpore.
Na istoku Hrvatske HDZ je prošlog mjeseca bio 18 posto jači od SDP-a, a ovoga je samo tri. Škoro je "skočio" na 20 posto. Skok se ondje dogodio i HSS-u. Samo tri stranke prelaze prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. Uz HDZ i SDP prošlog je mjeseca to bio Škoro. No ovoga je - Most, koji je sad na gotovo 7 posto, a Škorina se travanjska potpora prepolovila. Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP, drugi HDZ, a treći Škoro. HNS, koji je prošlog mjeseca na sjeveru Hrvatske imao više od 7 posto potpore, pao je ispod 3,5 posto. D.Pav.
Najviše je rastao broj neodlučnih birača i on je trenutačno na 12 posto