Sport
VEDRAN JUGOVIĆ

Često se sjetim našeg nesretnog poraza od Dinama u finalu Kupa
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Od povratka u Gradski vrt Jugović se uglavnom borio s ozljedama, a sada je zdrav i motiviran

Vedranu Jugoviću od povratka u Gradski vrt prošlog ljeta baš i nisu cvjetale ruže na igračkom planu. Trebao je biti veliko pojačanje za kronične probleme koje su bijelo-plavi imali u veznom redu, ali je brzo sve krenulo naopako.

Na pripremama je išao "k‘o avion", u klubu su zadovoljno trljali ruke, ali čim je sezona počela, krenule su nevolje. Zbog ozljeda mišića propustio je veći dio jeseni, a ni u proljeće nije bio posve fit. Zbog toga je jedan od onih igrača kojem bi nagli prekid sezone trebao donijeti dobre vijesti.

Nakon kiše stiže sunce
- Naravno da nisam sretan zbog razvoja situacije. Svjestan sam bio očekivanja koja su od mene imali klub i navijači, a zbog tih problema s ozljedama ostao sam dužan. Prije svega sebi, jer bio sam iznimno motiviran zbog povratka u svoj grad i klub. Na pripremama sam se osjećao odlično, a onda su me stigle ozljede, a s njima i određena depresija. Posebno sam bio nesretan što sam propustio europske utakmice. Na to sam se bio posebno ‘napalio‘, no s tim sam se nekako pomirio, vratio se na teren, odigrao četiri susreta i onda me u posljednjoj minuti susreta s Lokomotivom opet stigla ozljeda. Nije mi bilo lako tada jer sam opet bio na početku. Jesenas sam doista prolazio kalvarije s ozljedama, ali valjda je tim nevoljama došao kraj. Vjerujem u onu poslovicu kako nakon kiše uvijek dolazi sunce. Valjda će tako biti i sa mnom do kraja ove sezone - u dahu je ispričao Vedran Jugović.

Ipak, nije mu od povratka u Osijek bilo baš sve tako crno. Ako nije išlo na terenu, dosta radosti donio mu je obiteljski život.

- Ispalo je kako sam na privatnom planu mogao biti puno zadovoljniji. Nakon sina Noe, prije manje od dva tjedna rodila mi se i kćerkica Nika.

Sreća u privatnom životu nerijetko ima jak utjecaj i na igre. Jugović sigurno ima puno razloga zbog kojih će nastavak sezone dočekati vrlo motiviran.

- Želim dokazati kako moj povratak u Osijek nije bio promašena investicija. Iako sam prošao kroz loše razdoblje, zbog čega nisam mogao ispuniti ono što se od mene očekivalo na terenu dovoljno sam iskusan da se mogu nositi s tim pritiskom. Meni je najvažnije da sam sada zdrav i tjelesno spreman. Moja igra umnogome ovisi o tjelesnoj spremi jer, ako nisam na 100 posto, onda se mučim. Svi ti problemi koje sam imao utjecali su i na samopouzdanje jer znate kako je kada se stalno ozljeđuješ, uplaši te i najmanja bol i odmah se u glavi pojavi pitanje: ‘Ma, neće valjda opet?‘

Sjećanja na 2012.
Valjda neće jer Jugovićevo iskustvo trebalo bi dobro doći Osijeku, posebno u polufinalnom susretu Kupa protiv Rijeke. Sudbina je htjela da se krene dokazivati baš protiv kluba u kojem je proveo tri lijepe godine i s kojim je 2014. osvojio hrvatski Kup. No, kada smo već kod Kupa, Vedran je i s Osijekom igrao finale tog natjecanja. U proljeće 2012. godine bijelo-plavi su posve neočekivano dospjeli do finala i na nesretan način izgubili od Dinama u dvije utakmice.

- Još uvijek se nerijetko sjetim tih finalnih susreta. Nitko nam nije davao nikakve izglede. Osijek tada financijski nije stajao dobro, imali smo momčad koja je uglavnom bila sastavljena od domaćih igrača, a tako nam je malo nedostajalo za veliko iznenađenje. U Osijeku je bilo 0:0, a u uzvratu na Maksimiru se dugo činilo kako nemamo nikakvih izgleda jer Dinamo je vodio s 2:0. Onda nas je autogol Vrsaljka vratio iz mrtvih i tih posljednjih 20-ak minuta igrali smo kao u transu. Ne sjećam se da je netko uspio tako pritisnuti Dinamo kao mi u tom susretu. Imali prilike za izjedačenje, a u 83. minuti i kazneni udarac za 2:2 koji nismo realizirali. S Rijekom sam osvojio Kup, ali to finale s Osijekom je nešto posebno jer smo bili totalni autsajderi, a bili smo tako blizu. Takve utakmice u kojima se boriš za trofej iz igrača uvijek izvlače nešto više od normalnog. Takav će nam fanatizam trebati protiv Rijeke na Rujevici.

Osijeku će taj susret ponuditi mogućnost popravljanja dojma o ovoj sezoni. Peto mjesto koje drže Osječani u prvenstvu nije pozicija koja bi zadovoljavala ambicije istaknute uoči sezone.

- Momčad nam je kvalitetnija negoli to pokazuju rezultati. Imali smo puno problema u gostima, teško mi je naći pravu riječ za taj naš skromni učinak izvan Gradskog vrta. Rekao bih kako je sramotno za igrački kadar koji imamo da smo uzeli tako malo bodova vani. No treba to zaboraviti, još uvijek imamo mogućnost popraviti sliku, a s tim trebamo krenuti već na Rujevici. U tom susretu po meni će ključ biti način na koji ćemo ući u utakmicu. Ne smijemo biti usporeni i nedorečeni kakvi smo bili u početku prvenstvenog susreta koji smo tamo odigrali ovog proljeća. Rijeka je momčad koja takav labav i neodređen pristup kažnjava. Zato trebamo od početka pokazati po što smo došli tamo, a ići ćemo po prolaz u finale Kupa - zaključio je Vedran Jugović, veznjak bijelo-plavih.

Dalibor Keler
Vedran Jugović

igrač NK Osijek

- Protiv Rijeke u polufinalu Kupa ključan će biti ulazak u utakmicu. Ne smijemo ‘spavati’ u početku jer Rijeka je momčad koja labav pristup obavezno kažnjava. Vjerujem da smo naučili lekciju iz prvenstvenog susreta koji smo igrali ovog proljeća kada smo minimalno poraženi, a baš nas je sporiji ulazak u susret skupo stajao.
Najčitanije iz rubrike