Osijek
NAGRĐENA PROČELJA NA SJENJAKU IDU U OBNOVU

Uklanjanje amaterskih grafita
s fasade stanare će po ulazu
koštati od 2000 do 9000 kuna
Objavljeno 21. svibnja, 2020.

Mjesec dana nakon što je u vandalskom pohodu na Sjenjaku stradalo čak jedanaest pročelja stambenih zagrada, stižu i brojke koliko će suvlasnike koštati uklanjanje amaterskih grafita koji su im nagrdili imovinu.

Iz Zavoda za stanovanje koji je upravitelj svih oštećenih zgrada izvještavaju kako su suvlasnici spomenutih 11 zgrada (ulaza) na Sjenjaku zajedno u energetsku obnovu svojih pročelja uložili čak 17,6 milijuna kuna te da će ih uklanjanje koštati od dvije do devet tisuća kuna.

”Riječ je o zgradama Sjenjak 1, 2, 3, 50/52, 54/56, 119/121 i 129 čija su pročelja obnovljena preko Javnog poziva za sufinanciranu energetsku obnovu. Kao upravitelj na svim predmetnim zgradama žurno smo odmah po događaju kontaktirali nadzornog inženjera, projektanta i izvođače radova kako bi dostavili ponude za sanaciju oštećenih pročelja. Na jednoj od stambenih zgrada izveden je protugrafitni premaz do visine od 2,5 m od zemlje. Za predmetnu zgradu kontaktirali smo tvrtku kvalificiranu za uklanjanje grafita s obzirom na specifične završne slojeve korištene u energetskoj obnovi. No kako je protugrafitna zaštita poboljšica koja nije bila obuhvaćena sufinanciranom energetskom obnovom, odnosno Fond takvu vrstu zaštite pročelja nije uvrstio kao prihvatljiv trošak, ostale ju zgrade nemaju. I za taj zahvat nam cijena radova još nije poznata. U ostalim će zgradama biti potrebno grafite prebojiti bojom u tonu završne plemenite žbuke, odnosno boju izjednačiti do određene visine zgade, ovisno o tome koja je kvadratura zgrade uništena. Prema pristiglim ponudama za sve zgrade, cijena tih radova kreće se od dvije do devet tisuća kuna, ovisno o veličini grafita i kvaliteti radova”, izvještava direktor Zavoda Bojan Bodražić.

U zgradi na adresi Sjenjak 1 suvlasnici su se među prvima odlučili za izvođača radova. “Prihvatili smo ponudu u iznosu od 5300 kuna. Radovi će obuhvatiti obnovu ukupno 13,3 četvorna metra pročelja, struganje stare boje i potom stavljanje novog premaza žbuke. No šteta je nemjerljiva. Dio pročelja koji je popravljan nikada neće biti isti, čime ja naša nekretnina trajno izgubila na vrijednosti, a i pitanje je koliko će spojevi starog i novog dugo izdržati u pogledu vlage i pucanja”, kaže predstavnik suvlasnika Sjenjaka 1.

Ivana Solar
Riječ je o zgradama čija su pročelja obnovljena preko Javnog poziva za sufinanciranu energetsku obnovu
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike