Osijek
VODOVOD OSIJEK VRAĆA SE U NORMALU

Jukić: Preraspodjelu smo radnog vremena dogovorili sa sindikatima
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Svim djelatnicima, bez obzira jesu li radili ili su zbog mjera sigurnosti ostali kod kuće, isplaćena je plaća u punom iznosu

Uskomešalo se ovog tjedna u osječkom Vodovodu. Razlog - koronavirus i povratak u normalni režim rada, razilaženja manjeg dijela sindikata i uprave.

U vrijeme javnozdravstvenih mjera u Vodovodu Osijek uvedena je radna obveza. To je zapravo jedina tvrtka u sustavu gradskog suvlasništva koja ima takvu obvezu - u segmentu poslova vodoopskrbe i odvodnje, što je i logično, jer grad ne smije ostati bez opskrbe vodom, kao što ni u najtežim danima, za neprijateljske agresije s početka devedesetih, naš grad nije ostao bez vode. Radilo se u tri smjene, uostalom, to je za Vodovod normalno radno vrijeme. Dežurni timovi bili su podijeljeni u dvije ekipe, sedam dana se radilo, sedam odmaralo. Iz dijela radne obveze izuzeti su djelatnici koji imaju kronične bolesti, pa su, kako bi zaštitili sebe, ali i svoje kolege - poslani kući.

Nadoknađivanje sati
I gotovo sve administrativno osoblje poslano je kući, nitko tko nije bio nužan nije dolazio u tvrtku. Sve do početka svibnja, odnosno normalizacije situacije. Tada su neki od njih dobili i informaciju da će radne sate provedene kod kuće morati - nadoknaditi do ožujka iduće godine. Na raspolaganju im je nekoliko mogućnosti - primjerice, odricanje od godišnjeg odmora, raniji dolazak na posao ili ostanak jedan sat duže na poslu, dolazak subotom, a oni koji su ostali kod kuće trebaju nadoknaditi minimalno 25 radnih dana, što su neki od njih počeli odrađivati od ovog ponedjeljka.

No problem je nastao kada se među "vodovodašima" proširila informacija da neki među njima ipak neće morati u nadoknadu, zbog čega je krenuo val nezadovoljstva, koji je, prema dojavama u našu redakciju, kulminirao jučer.

Interno pitanje
S druge strane, uprava tvrtke, direktor Ivan Jukić, ne vidi potrebe za takvim ponašanjem. Ne krše se odredbe Zakona o radu, sa sindikatima je potpisan akt o preraspodjeli radnog vremena i, kao zaključno - svim radnicima, bez obzira na broj odrađenih sati u tvrtki, isplaćene su plaće i za ožujak i za travanj u cijelom iznosu. I stoga je logično da svi u roku od godine dana (dakle, do idućeg ožujka) trebaju te sate odraditi u - tvrtki. - Za petak je dogovoren sastanak uprave i Radničkog vijeća na kojemu ćemo razgovarati o otvorenim pitanjima, ako ih uopće ima - kaže Jukić. No nezadovoljan je ponašanjem pojedinaca koji na ovaj način nisu pokazali solidarnost sa svojim kolegama koji su tijekom mjera protiv epidemije dolazili na posao.

- Mi u Vodovodu ne poznajemo definiciju prekida rada, odnosno rada od kuće. U prvom trenutku, kao uostalom i svi oko nas, nismo znali težinu krize, pa smo dio djelatnika poslali kući. Jedini način da pronađemo rješenje ovakve situacije bila je preraspodjela radnog vremena. O tome postoji suglasnost potpisana s većim dijelom sindikata (u Vodovodu postoje tri granska sindikata, nap. a.) i ne vidim razloga za nezadovoljstvo. U petak ćemo na sastanku razmotriti prijedlog da se za kritičnu skupinu radnika, a to su kronično oboljeli te majke s malom djecom potraži neko drugo rješenje, ali to je doista naše interno pitanje - kazuje Jukić te dodaje kako ni u jednom trenutku nije bilo povreda odredbi Zakona o radu.

Dario Kuštro
NA DOBROM PUTU ZA DOGOVOR
Zoran Batnožić, predsjednik Vodovodove podružnice Sindikata vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske, također sa zadovoljstvom očekuje sastanak u petak, jer, kaže, akt koji je s upravom potpisan od Radničkog vijeća, a vezano uz preraspodjelu radnog vremena, nije detaljiziran. “Mi smo stava kako doista kolege koji su bolesni, pa i majke male djece, treba osloboditi odrađivanja i čini mi se da smo se u takvim razmišljanjima i jedni i drugi (uprava) približili”, kaže Batnožić. No također kaže kako od kolega iz vodovoda drugih velikih gradova saznaje da kod njih ne postoji ovakva situacija.
RADNA OBVEZA
Postavljeno je i pitanje zašto se od svih gradskih tvrtki jedino u Vodovodu primjenjuje ovaj model. Naravno, Jukić nije mogao, a ni htio, davati obrazloženje u ime drugih, ali je ponovio kako su oni jedina tvrtka u tom sustavu koja ima radnu obvezu u izvanrednim situacijama.
Ne krše se odredbe Zakona o radu, sa sindikatima je potpisan akt o preraspodjeli radnog vremena, kaže Jukić
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije