Regija
“ZBOR” KULENA U MANJEM OPSEGU

Jagodnjačka Kulinijada poluvirtualno
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Srebrna i brončana odličja poštom, proglašenje najboljih u vatrogasnom domu
JAGODNJAK - Epidemija koronavirusa zaustavila je broje baranjske manifestacije koje su već niz godina bile prepoznate diljem Hrvatske.Jedna od njih je jagodnjačka Kulinijada, koja je zaživjela prije 20 godina, kada je 20-ak mještana odlučilo vidjeti tko među njima pravi najbolji kulen. Već sljedećih godina zbog velikog zanimanja morali su osnovati sedmeročlanu komisiju, a kako je vrijeme prolazilo, Kulinijada je izrasla u najveću manifestaciju takve vrste u Hrvatskoj. Dokaz tomu je i rekordan broj prošlogodišnjih uzoraka, njih 130 iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Komisija je, podsjetimo, kao i uvijek, ocjenjivala boju, okus, miris, kakvoću i ostale kvalitete proizvoda, a dodijeljeno je 12 zlatnih plaketa te po 50 srebrnih i brončanih. Pobjednički kulen zaradio je 94 boda od mogućih 100. Jagodnjačka će se Kulinijada održati i ove godine, ali na neki drugi, poluvirtualni, način.

- Nažalost, ove će godine Kulinijada biti u znatno manjem opsegu. Zbog mjera Nacionalnog stožera onima koji budu osvojili brončano ili srebrno odličje odnosno priznanje nagrade će biti dostavljene na kućnu adresu, a onima koji osvoje zlato priznanja će biti uručena na prigodnoj svečanosti u novosagrađenom vatrogasnom domu u Jagodnjaku, u koji će ulaz biti dopušten uz pozivnicu - kaže Stevo Mlinarević, načelnik općine Jagodnjak, naglašavajući kako ove godine, za razliku od svih dosadašnjih, neće moći ugostiti sve izlagače.

- Kulinijada se uvijek održava u povodu Dana općine Jagodnjak, na pravoslavno Spasovo. Ove je godine to 28. svibnja, za kada je planirana izložba kulena i objava rezultata. Važno je istaknuti kako će, uz obilježavanje u vatrogasnom domu, nekoliko OPG-ova organizirati, svaki na svom domaćinstvu, izložbu i degustaciju svojih proizvoda, dakako uz poštovanje svih mjera - priča Mlinarević, dodajući kako su za ovu godinu predvidjeli rušenje prošlogodišnjeg rekorda što se broja uzoraka tiče, ali je epidemija učinila svoje.

No, nastavlja, nada se kako će proizvođači i ove godine poslati uzorke svojih kulena, jer je jagodnjačka Kulinijada još uvijek najprestižnija manifestacija takve vrste u Hrvatskoj. A koliko ona znači stanovnicima tog baranjskog sela, na čijem je ulazu ploča s natpisom "Selo kulena", dovoljno govori činjenica da velik broj stanovnika živi upravo od proizvodnje suhomesnatih proizvoda. Tamošnji su OPG-ovi, statistički gledano, prošle godine povukli najviše EU sredstava u Hrvatskoj s obzirom na broj stanovnika. Mlinarević dodaje kako tamošnje prozvođače, bar za sada, epidemija nije znatnije ugrozila, jer su jagodnjački suhomesnati proizvodi traženi diljem Hrvatske. Uzorci se primaju od 25. do 27. svibnja do 11 sati, nakon čega će zasjedati komisija i ocijeniti sve pristigle uzorke.

Primopredaja i sve ostale aktivnosti bit će snimljeni i objavljeni na web-stranicama Općine Jagodnjak.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana