Regija
ZA 145 HEKTARA STIGLO OKO 250 PONUDA

Odluka o zakupu zemlje do daljnjega na čekanju
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Prijedlog Povjerenstva o najpovoljnijoj ponudi Općinsko vijeće primilo je na znanje, traže očitovanje nadležnih institucija
DRENOVCI - Općinsko vijeće Drenovaca proteklog je četvrtka odgodilo donošenje odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske od pristiglih na natječaj raspisan 2. prosinca 2019. Njime je obuhvaćeno 145,264 hektara u katastarskoj općini Drenovci, uz početnu zakupninu od 61.592,19 kuna.Maksimalna površina koja se može dati u zakup fizičkoj ili pravnoj osobi je 30 hektara, a iznimka je samo u slučaju ako je katastarska čestica koja je predmet zakupa veća od te površine. Zemljište se daje u zakup na rok od 25 godina, s mogućnošću njegova produženja. Odluku o najpovoljnijoj ponudi donosi Općinsko vijeće na prijedlog Povjerenstva, nakon čega je Općina Drenovci dostavlja na prethodno mišljenje Vukovarsko-srijemskoj županiji i na obveznu suglasnost Ministarstvu poljoprivrede i DORH-a.

Nadzor Inspektorata
Zemljišne parcele nalaze se oko naselja, na dobroj su lokaciji, imaju riješen pristup, pa stoga i ne čudi iznimno velik interes poljoprivrednika koji su konkurirali na natječaju i koji vape za svakim hektarom (državne) zemlje. Za ukupno sedam čestica koje su bile predmet natječaja, a koje su ostale slobodne prestankom važećih ugovora, pristiglo je gotovo 250 prijava.

Iako su kandidati nestrpljivo očekivali donošenje odluke kako bi se procedura što prije privela kraju i kako bi konačno bili uvedeni u posjed, prijedlog odluke Povjerenstva za zakup o izboru najpovoljnije ponude Općinsko vijeće je samo primilo na znanje. Općina je krajem travnja zaprimila dopis Državnog inspektorata koji je na temelju prijave obavio nadzor nad korištenjem državnog poljoprivrednog zemljišta. Postoji, naime, sumnja da su dvije osobe koje su tu zemlju ranije bespravno obrađivale obiteljski povezane s osobama koje bi ih sada trebale dobiti jer su na natječaju dale najpovoljniju ponudu. Općina je dobila i obavijest mještanina Drenovaca koji je ponovno samoinicijativno ušao u posjed jedne čestice koja je predmet javnog natječaja i počeo je obrađivati. Pozvao se na to da kao odgovoran poljoprivrednik ne može gledati zapušteno državno zemljište i odlučio ga je privesti svrsi, a spreman je za njega i platiti zakup dok se ne dodijeli korisniku.

Nove okolnosti
Zbog novonastalih okolnosti Vijeće je odlučilo odgoditi donošenje odluke i zatražiti mišljenja i upute nadležnih institucija za daljnje postupanje. Zaključak su dostavili Ministarstvu poljoprivrede, nadležnom državnom odvjetništvu, Državnom inspektoratu i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Općinsko vijeće ne želi donositi nikakve odluke sve dok od državnih institucija ne dobijemo dodatna pojašnjenja i dok se sve ne izbistri. Velik je interes, državna zemlja se daje po povoljnoj cijeni, a tu onda nastaju i određeni problemi jer oni koji su donosili zakon nisu jasno propisali pravila za njegovu provedbu. Mi smo jedni od rijetkih koji smo po novom zakonu pokušali provesti postupak davanja državne zemlje u zakup i pokazalo se da ima dosta nedostataka i da na terenu teško funkcionira – kaže općinski načelnik Jakša Šestić. Naime, novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, donesenim za mandata bivšeg ministra Tomisalva Tolušića, velik i osjetljiv posao dodjele državne zemlje vraćen je gradovima i općinama, a koliko su one zbog toga sretne govori upravo delikatnost i opsežnost tog posla i činjenica da će uvijek biti onih koji će biti nezadovoljni, koji će ostati bez (dovoljno) zemlje.

Odluka o dodjeli zemlje u zakup u Drenovcima do daljnjeg je na čekanju, sve dok nadležne institucije ne utvrde da nema zapreka za njezino donošenje i privođenje postupka kraju. Šestić kaže da ni sam ne zna u kojem će smjeru sve ići i kada će cijeli postupak biti završen. Kandidati strahuju da će se sve odužiti.

Zakon koji je pokazao dosta manjkavosti je pred izmjenom, Sabor je raspušten, slijede parlamentarni izbori i dok se novi konstituira i sve ponovno profunkcionira proći će još dosta vremena.

Marija Lešić Omerović
VIŠE OD 3000 HEKTARA DRŽAVNE ZEMLJE
Na području Općine Drenovci, u čijem je sastavu pet naselja, nalazi se više od 3000 hektara državne zemlje i velik broj OPG-ova, po čemu prednjači u županjskoj Posavini. “Velika većina površina već je u dugogodišnjem zakupu, imamo 230 važećih ugovora s korisnicima, a ove čestice koje su sada predmet natječaja za zakup nisu ni pod jednim oblikom raspolaganja”, pojašnjava Šestić. U općinski proračun u 2020. trebalo bi se sliti milijun kuna prihoda od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i 2,7 milijuna kuna od šumskog doprinosa.
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike