Ekonomija
AUTOPRIJEVOZNICI U PROBLEMIMA

Od leasing kuća traže reprogram svojih dugova
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Zamiranje gospodarskih aktivnosti tijekom koronakrize dovelo je u nezgodnu situaciju brojne tvrtke i djelatnosti. Među onima koji su zatražili pomoć ne samo Vlade RH nego i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) te društava koja se bave leasingom su i autoprijevoznici okupljeni oko Inicijative povremenog prijevoza putnika.

Njihov problem je što zbog upropaštene ovogodišnje turističke sezone nemaju prihoda zbog čega ne mogu podmirivati obveze prema bankama i trgovačkim društvima od kojih su nabavili svoje autobuse i kombije na leasing.

Mnogi su nabavljali vozila dajući svoje kuće i stanove kao osiguranje. Pritužbe koje se mogu čuti od autoprijevoznika koji obavljaju povremeni prijevoz putnika su kako u kućama koje se bave leasingom nisu naišli na njihovo razumijevanje kada je riječ o odgodi plaćanja obveza na temelju ugovora o leasingu. Zbog toga su početkom svibnja organizirali i prosvjed u više gradova.

Kako je izgledalo sjediti kod kuće i ne raditi najbolje oslikava krilatica "#Ostani doma! Ostat ćeš bez doma!" kojom aludiraju na mogućnost da turističkim autoprijevoznicima kreditori "sjednu" na nekretnine u kojima žive. Jedan od osnovnih postulata u poslovnom svijetu jest da se dugovi moraju plaćati, tu su trgovačka društva koja se bave leasingom u pravu, ali kako odgovoriti na izazov kada je cjelokupno gospodarstvo ne samo u Hrvatskoj nego i u ostatku Europe bilo prisiljeno više tjedana ne raditi zbog straha od zaraze koronavirusom. Priča s pandemijom koja se razbuktala u Kini u siječnju pomrsila je planove svima koji se bave turizmom. U lancu brojnih tvrtki i djelatnosti koje sudjeluju u turizmu posebno su ugroženi autoprijevoznici koji se bave povremenim prijevozom putnika. Kako bi bili konkurentni na inozemnom tržištu, jer mnogi od njih obavljaju uslugu turističkog prijevoza diljem Europe, moraju često obnavljati vozni park. Zbog toga su stalno u dugu. Koronavirus posve je uništio dosadašnju turističku sezonu jer su mnoge skupine iz zemlje i inozemstva počele otkazivati svoje ugovorene posjete. Zbog koronakrize otkazani su i svi posjeti turista iz Azije koji su proteklih godina bili sve brojniji turistički gosti. Prema riječima Josipa Mijatovića iz Inicijative povremenog prijevoza putnika, HANFA je uputila društvima koja se bave leasingom samo prijedlog da se obustavi naplata glavnica i dugova dok traju epidemiološke mjere. Neke leasing kuće to nisu poštovale zbog čega su već aktivirane bianco zadužnice. To znači da bi ovi turistički autoprijevoznici mogli ostati bez autobusa. Mijatović podsjeća da su mnogi zadužujući se kako bi kupili autobus s kojim zarađuju stavili pod hipoteku kuće i stanove. Problem je i pitanje registracije vozila i isplate plaća radnicima. U Inicijativi traže od Hanfe, banaka i leasing kuća dogovor oko reprograma duga. U Hrvatskoj ima 1800 ovakvih prijevoznika, a za danas najavljuju novi prosvjed u Zagrebu.
D.Celing
U Hrvatskoj ima 1800 turističkih autoprijevoznika, a za danas najavljuju novi prosvjed u Zagrebu
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike