Mozaik
SINGL S PRVOG SOLO ALBUMA TONIJA STAREŠINIĆA IZ GRUPE CHUI

Podsjećanje na poplavu u Zagrebu 1964. u novom videospotu “Savski epilog”
Objavljeno 21. svibnja, 2020.

Nažalost, nedavni je potres samo jedna od strašnih nesreća koja je u povijesti pogodila Zagreb. Uz novi spot "Savski epilog", s prvog solo albuma Tonija Starešinića "Nesreća" (Menart/HRT), prisjećamo se strašne zagrebačke poplave koja se dogodila 1964.

Spot sadrži dijelove iz epizode "Velika voda" iz TV serije "Nesreća" (Izazov 365 za HRT), u kojem su korišteni kadrovi iz filma "Poplava" Bogdana Žižića (1964). Redatelj, scenarist i montažer spota je Arsen Oremović, direktor fotografije Raul Brzić, a producentica je Maja Vukić.

 

- Spot za Tonijev ‘Savski epilog‘ montiran je u vrijeme, ali i pod utjecajem onog prvog vala korone, kad se još nije znalo što će i kako će to sve biti, ali još više pod utjecajem potresa koji se dogodio u tim već sasvim dovoljno mračnim trenucima - kaže Arsen Oremović napominjući kako zbog koronavirusa nisu mogli snimati nikakve dodatne kadrove, pa je izmontiran isključivo od kadrova iz epizode TV serije "Nesreća" o zagrebačkoj poplavi 1964.

- Osnovno pitanje dok sam ga montirao bilo je možemo li iz korone, a posebno iz situacije s potresom, izići s određenim benefitima kao što se, nedvojbeno, izišlo iz te poplave kada su sagrađena nova naselja, grad je probujao u dijelovima koji su tada bili uglavnom periferija (Trešnjevka, Trnje, o Retkovcu da ne govorim), napravljen je sustav brana i retencija, a važan je bio i trenutak društvene solidarnosti prema unesrećenima. Iako nesreća stara više od 50 godina ima drugu vrstu kataklizme od ovih današnjih, poruka koju ona nosi itekako je aktualna, samo je pitanje tiče li se onih koji nam kroje kape - dodaje.

Skladba "Savski epilog" nastala je pod dojmom scena poplave koje je Arsen selektirao za serijal, prisjeća se autor glazbe Toni Starešinić.

- Ta snaga vode koja nezaustavljivo prodire i guta sve i dok na površini imamo kaos preživljavanja, ispod vode je sve kao u nekom usporenom paralelnom svemiru s nekakvom polugravitacijom. A s obzirom na to da se radi o našoj Savi, htio sam glazbi dati i jedan lokalni moment, pa sam preko sintesajzera uspio dobiti nešto što podsjeća na zvuk tamburica - kaže Starešinić.

LP "Nesreća" bio je nominiran za Porina za najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe), a do sada je objavljen još jedan spot: "Tema vlaka 216", odnosno za glazbu iz serije o željezničkoj nesreći na Glavnom kolodvoru u Zagrebu 1974.
Tanja Kvorka

Korišteni su kadrovi iz filma “Poplava” Bogdana Žižića, a redatelj i scenarist spota je Arsen Oremović
Možda ste propustili...

IKONA ŠANSONE

Umrla Juliette Gréco

ZAVRŠEN VIRTUALNI TORONTO FILM FESTIVAL

Nagrađeni filmovi pršte od političke korektnosti

ZBOG IZGLEDNIH NEPOVOLJNIH VREMENSKIH UVJETA

Odgođen koncert Psihomodo Popa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana