Kultura
PRIGODNO UZ MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Nepoznate činjenice o poznatim pričama
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
SLATINA - Obilježavajući (virtualno) ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, Zavičajni muzej Slatina pridružio se Turističkoj zajednici grada Slatine, koja je na svojoj FB stranici pokrenula online projekt pod nazivom Slatinski vremeplov - nepoznato o poznatom, kako bi lokalno stanovništvo i širu javnost bolje i točnije upoznala s nepoznatim činjenicama o poznatim građevinama, Slatinčanima i slatinskim pričama.
Dva puta tjedno objavljivat će kratke tematske priče i zanimljivosti, a nije slučajno što je prva posvećena zgradi koju Slatinčani zovu starim kotarom ili pučkom školom, a u kojoj se danas nalazi Zavičajni muzej. To je jedina sačuvana uglovnica u gradu, velebna zgrada podignuta isprva kao prizemnica u drugoj polovini 19. stoljeća, u vrijeme kneza Schaumburg-Lippea.


U kratkom pregledu povijesti te građevine navodi se da ju podatci u gruntovnici prvi put spominju 1888. kao plemićko dobro, a u njoj je u početku bilo općinsko poglavarstvo i uprava Kraljevske kotarske oblasti, porezni uredi, gruntovnica i pučka škola. Prva knjižnica u gradu također se nalazila upravo u toj zgradi.


Nakon što je dograđen prvi kat, doznajemo da je u zgradi od 1917. radila Viša pučka škola, od 1922. Šegrtska škola, od 1924. Građanska škola. Poslije 2. svjetskog rata tu su bile smještene udruge i osnovna škola, sve do 1981., kada je zbog potresa narušena statika zgrade.


U prizemlju i potkrovlju rekonstruirane i obnovljene zgrade starog kotara danas se nalazi Zavičajni muzej Slatina, u prizemlju je galerijski prostor i spomen-soba Domovinskog rata, a u potkrovlju stalni postav, muzejska knjižnica, spomen-soba Milka Kelemena i ostale prostorije muzeja. U prizemlju zgrade još je ured Turističke zajednice grada Slatine te prostorije Udruženja obrtnika Slatina i Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina Orahovica. Obnova zgrade još nije dovršena, a kad bude završen i prvi kat, tu će napokon i Glazbena škola Milka Kelemena dobiti primjerene prostore.


- Jedna od najmarkantnijih zgrada i po svojoj veličini i značenju simbol je razvoja i napretka Slatine. Konkretan je svjedok slatinske građanske tradicije s kraja 19. stoljeća te pravi primjer težnje jedinstvenosti obrade u primjeni elemenata historicizma svog vremena - stoji u objavi TZ-a.
Uz tekst o starom kotaru objavljene su i prigodne fotografije, razglednica iz 1915. koja prikazuje današnju Ulicu Ante Kovačića, razglednica Slatine s motivom centra rada, starom školom, kotarskom upravom i crkvom iz 1939., crkva sv. Josipa i stara škola prekriveni snijegom iz 60-ih, novije fotografije starog kotara iz vremena Domovinskog rata i obnove te zgrade danas.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike