Mozaik
UZGOJENE U MAKSIMIRU

U Konavlima su u prirodu
puštene riječne kornjačice
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Stručnjaci apeliraju na građane da uvezene kućne ljubimce nikada ne puštaju u prirodu

Zagrebački Zoološki vrt 12 godina sudjeluje u zaštiti riječne kornjače, najugroženije vrste kornjača u Hrvatskoj, a njih 50 uzgojenih u Maksimiru do sada je poslano i pušteno u prirodu u Konavlima.

"Istraživanjem se prikupljaju podatci o razmnožavanju vrste te uzgajaju jedinke za reintrodukciju u revitalizirana staništa. Tako je iz zagrebačkog Maksimira u Konavle poslano već 50 riječnih kornjača. U prirodu su puštane 2017., 2018. i 2019. godine", stoji u priopćenju. Zaštita najugroženije kornjače u Hrvatskoj posebice je važna kada se sagleda činjenica da raste broj zabilježenih jedinki alohtone vrste, primjerice crvenouhe kornjače uvezene iz Amerike, koja je prilično agresivnija od autohtonih te im može ugroziti opstanak. Crvenouhe kornjače sve se češće mogu susresti na maksimirskim jezerima, na Jarunu ali i drugdje. Stručnjaci stoga apeliraju na građane da alohtone vrste, uvezene kućne ljubimce, nikada ne puštaju u prirodu.

Na projektu zaštite riječne kornjače "Vrt" surađuje s Hrvatskim herpetološkim društvom "Hylom" i Javnom ustanovom za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Riječna je kornjača nekada bila rasprostranjena na jugu Hrvatske, no, ponajviše zbog intenzivnog razvoja poljoprivrede te zahvata na vodotocima, danas opstaje u samo nekoliko manjih populacija.

Riječne kornjače pare se u proljeće, a tijekom lipnja i srpnja gravidne ženke polažu četiri do šest jaja. Inkubacija traje dva mjeseca. Tek izlegli mladi imaju dugačke repove te okruglaste oklope koji se tijekom odrastanja izdužuju. Mlade životinje vrlo su nježne i plahe. Kako bi se uspješno sakrile u slučaju opasnosti, sklone su plićim bazenima s gustom vegetacijom i vrlo muljevitim dnom, pojašnjava Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove u zagrebačkom ZOO-u.

Na Svjetski dan kornjača, 23. svibnja, u zagrebačkom ZOO-u priredit će se edukativni postav te će se posjetiteljima prezentirati zanimljive činjenice o raznim vrstama kornjača, njihovoj građi i načinu života. Govorit će se i o tome zašto kornjače nisu dobar izbor kućnih ljubimaca.

Dan prije obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti. Edukativni program posjetitelje očekuje na zagrebačkom Edukacijskom trgu od 12 do 15 sati. Istodobno će se na Zebrinu trgu održati edukacija o Svjetskom danu pčela.

Tanja Kvorka
50

riječnih kornjača poslano je iz zagrebačkog Maksimira
23.

svibnja je Svjetski dan kornjača, a u zagrebačkom ZOO-u bit će upriličen edukativni postav
Riječna je kornjača nekada bila rasprostranjena na jugu Hrvatske, a sad je jedna od najugroženijih vrsta
Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike