Dome slatki dome
ZIDNE OBLOGE

Uklopite namještaj u priču o interijeru
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Za sve one koji vole prirodne materijale, a nemaju ih prilike staviti na svoje zidove, rješenje su fototapete

Dekorativne zidne obloge hit su u opremanju interijera. Raspon materijala i tema koje se pojavljuju na zidovima je velik – od fototapeta s realističnim prikazima do prirodnih i umjetnih materijala, koji obogaćuju i naglašavaju zidove u prostoru.

Trendovi su naglasak stavili na dekoraciju zidova, koji su svojom vertikalnom pozicijom i površinom koju zauzimaju vrlo dominantni u prostoru. Ako odlučite slijediti taj trend, podne i stropne površine podredite njihovu uređenju, i stilski (uklapanjem ili kontrastom) i koloristički. Tema zidne obloge može nametnuti temu uređenja prostora, pa je jako važno i namještaj uklopiti u željenu priču o interijeru.

Dekorativne zidne obloge mogu se pojaviti u svim prostorijama. Ako ste u dnevnom boravku odabrali jednu vrstu zidne obloge, primjerice, od prirodnih materijala, u spavaćoj ili dječjoj sobi možete odabrati sasvim drukčiju – od umjetnih materijala, fototapetu itd. Odabir vrste dekorativne zidne obloge ne treba vas sputavati ako ih odabirete za različite, odvojene prostore, no ako se radi o povezanom prostoru dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, morate biti vrlo oprezni.

Naglašavanje dvaju zidova u istom, povezanom, prostoru najlakše je izvesti istom vrstom dekorativne obloge, no oni hrabriji poigrat će se različitim vrstama. Takve kombinacije mogu biti vrlo efektne, ali samo ako imate istančan ukus pri odabiru ili sve prepustite stručnjacima za uređenje interijera. Inače cijela priča oko uređenja interijera može biti prenaglašena i opterećena velikim brojem različitih elemenata, jer, ne zaboravite, u prostoru se pojavljuje i namještaj, rasvjeta, podne obloge, dekorativni predmeti itd.

Za sve one koji vole prirodne materijale poput drva, kamena ili opeke, a nemaju ih prilike staviti na svoje zidove, zbog praktičnih ili financijskih razloga, trendovi su postavili rješenje: fototapete s realističnim prikazom tih materijala. Iako će se istinski zaljubljenici u prirodu i trajne vrijednosti pomalo šokirati takvim rješenjima, odmah ćemo naglasiti: ne posežite za ovakvim fototapetama u kućama i vikendicama na moru, planini ili bilo gdje u prirodi jer će konačni efekt izgledati jako loše. Uz takve fototapete odaberite moderan, praktičan, minimalistički namještaj, ne kombinirajte namještaj od punog drva ili prirodnih furnira jer on ipak ide uz pravi kameni, drveni ili zid od opeke.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Fantastični efekti
Prirodne dekorativne obloge apsolutni su hit. No njihovo postavljanje, pogotovo kada se radi o drvu, nije više klasično. Ako želite osjetiti toplinu drva u prostoru, možete posegnuti i za klasičnim, jednostavnim, načinom slaganja, poput “brodskog poda”. No trendovi nude puno “uzbudljivije” i kompliciranije načine slaganja, kao uzdužno piljene plohe trupaca, koje horizontalnim slaganjem na zidu čine fantastične efekte.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana