Crna kronika
UHIĆENJA OSUMNJIČENIH

U skupini osumnjičenih zbog izvlačenja novca i Ana Karamarko
Objavljeno 20. svibnja, 2020.

ZAGREB - Nakon akcije kodnog naziva Flajš policija je podnijela kaznene prijave, a USKOK pokrenuo istragu protiv 38 osoba i devet tvrtki koje sumnjiči da su gospodarskim malverzacijama zaradile najmanje 20 milijuna kuna te oštetile državni proračun za oko 11,5 milijuna kuna.

Među osumnjičenima je, neslužbeno se doznaje, i supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko, kojoj je u srijedu prijepodne pretražen ured u zagrebačkoj Novoj Vesi.

U policiji su u srijedu naveli da će tijekom dana 31 osumnjičenik biti predan pritvorskom nadzorniku. Jedan osumnjičenik otprije je u zatvoru, a šest je osumnjičenika trenutačno nedostupno redarstvenim vlastima.

Na čelu kriminalne skupine dva su muškaraca, u dobi od 44 i 41 godinu. Policija i USKOK sumnjaju da su od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava u zločinačko udruženje povezali "veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima".

Pritom su, kako bi zaradili i podijelili novac, oštetili državni proračun neosnovanim smanjenjem obveze PDV-a u trgovini raznom robom i uslugama, kao i u stjecanju nekretnina. U tim su poslovanjima neosnovano iskazivali pravo na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a, na temelju neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju, sumnjaju istražitelji. Pri tome su oštetili državni proračun za najmanje 7,5 milijuna kuna, a koji iznos su, nakon podizanja, podijelili u zajedničku korist.

Dva organizatora skupine sumnjiči se i da su u dogovoru s većim brojem direktora i vlasnika obrta nalagali i obavljali plaćanja računa za robu i usluge koje nisu bile stvarno isporučene ili ispunjene. Plaćanja su ostvarivali s računa društava u kojima su i bili direktori, prokuristi ili vlasnici obrta, a na račune poduzeća kojim stvarno upravljaju dva prvoosumnjičenika.

"Nakon zaprimanja uplata ovlaštenici za raspolaganje novčanim sredstvima po računima trgovačkih društava dijelom su podizali gotovinu te dijelom prebacivali novac na druga povezana trgovačka društva i društva koja su za navedeno angažirali. Potom su i s njihovih računa podizali gotovinu, pri čemu su dio novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava, a ostatak novca koji je podignut u gotovini su nakon zadržavanja provizije vraćali odgovornim osobama navedenih trgovačkih društava", kažu u policiji. Tako su sebi i drugima pribavili korist od najmanje 20 milijuna kuna, a na ime neplaćenih poreznih davanja državni proračun oštetili za još gotovo četiri milijuna kuna.

Hina/Sandra Lacić

UTAJA POREZA, PRANJE NOVCA...
MUP ističe da su u sklopu akcije, u kojoj je sudjelovalo oko 150 policajaca, “proveli više dokaznih radnji”, odnosno pretraga domova i poslovnih prostora na zagrebačkom, splitskom i riječkom području. USKOK je pokrenuo istragu, a osumnjičenike se sumnjiči za kaznena djela zločinačkog udruživanja, utaje poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganje u počinjenju tih djela, od kojih je većina počinjena u okviru zločinačkog udruženja, kao i za kaznena djela pranja novca i pomaganja u pranju novca. Podsjetimo, Tomislav Karamarko je 2016. otišao s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, baš zbog suprugine tvrtke “Drimia”, odnosno njezine suradnje s MOL-ovim konzultantom Jozom Petrovićem.
Možda ste propustili...

VIŠEMJESEČNA ISTRAGA DALA REZULTATA

Prijava zbog sudjelovanja u tučnjavi

18-GODIŠNJI VOZAČ KOJI NEMA POLOŽEN VOZAČKI

Bježao policiji od Broda do Ruščice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASTAVLJAJU SE NAPADI NA GRAĐANE U NJIHOVIM DOMOVIMA

Nakon krađe lopov napao usnulog vlasnika (69) kuće

2

OČEVID NESREĆE KOD ZGRADE OTOSA

Prošao kroz crveno pa snažno udario u Nissan

3

VIŠEMJESEČNA ISTRAGA DALA REZULTATA

Prijava zbog sudjelovanja u tučnjavi