Novosti
GRADONAČELNIK VUKOVARA I GRADSKI VIJEĆNICI HDZ-A ISTUPILI IZ STRANKE

Penava: HDZ je okrenuo leđa Vukovaru
Objavljeno 20. svibnja, 2020.

Vezani članci

MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE TOMISLAV ĆORIĆ

Penavi i svima koji ne vide perspektivu u HDZ-u želim sreću

ŽUPANIJSKI ODBOR HDZ-A VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Raspušten vukovarski HDZ, za povjerenika imenovan Mažar

Čelništvo vukovarskog Gradskog odbora HDZ-a, svi vijećnici te stranke u Gradskom vijeću Vukovara i svi predsjednici stranačkih temeljenih organizacija istupili su iz redova HDZ-a.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je izjavio kako mrze činjenicu da su bili prisiljeni birati između temeljnih i ljudskih vrijednosti s jedne i stranačke poslušnosti i stege s druge strane, no u takvom su izboru izabrali prvu varijantu.

- HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa Vukovaru i tim činom pregazio vrijednosti žrtava. Stoga im se zahvaljujemo na suradnji i krećemo svojim putem, jer je ovo grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje trebaju doći - rekao je Penava, pojašnjavajući kako su osnovna tri razloga zbog kojih su donijeli odluku o napuštanju HDZ-a.

Prvi je razlog neprocesuiranje ratnih zločina i činjenica da za razoreni grad nitko u Hrvatskoj nije odgovarao. Drugi je razlog gospodarski.
- Vukovar se konstantno od strane ove Vlade RH, ali i svih prethodnih, koristi u marketinške svrhe. Na primjeru Zakona o poticanju ulaganja u Vukovar pitam vas jeste li svjesni kako još ne postoji niti prijedlog toga zakona? Jeste li svjesni kako je po prvi put u mandatu ove Vlade poslovanje svih većih poduzeća u gradu dovedeno u opasnost zato što su izgubila prava koja su im dana Zakonom o obnovi i razvoju Vukovara iz 2001. godine - upitao je Penava.
Kao treći razlog naveo je predstojeći popis stanovništva, rekavši kako je još jednom u političkoj trgovini HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar i to nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince, a teret toga dogovora će snositi građani Vukovara.

Na novinarsko pitanje je li razgovarao s predsjednikom stranke o razlozima napuštanja HDZ-a, odgovorio je kako su se posljednji put čuli u noći 15. ožujka kada je Plenkoviću čestitao na rezultatima unutarstranačkih izbora te nakon toga nisu kontaktirali.

Govoreći o budućem političkom djelovanju rekao je kako će se vrlo vjerojatno naći na listi s Domovinskim pokretom, ponavljajući kako su neke vrijednosti iznad politike i stranačke stege.
- Mi smo u službi interesa Vukovara, a ubuduće i Slavonije i Republike Hrvatske. Ako realizacija tih ciljeva zahtjeva suradnju s nekim 'XY', onda će tako i biti. Što nam je vrijedilo biti 29 godina u HDZ-u kada nitko u RH nije odgovarao za razoreni grad sravnjen sa zemljom? Tu ide točka, kraj i ogromna tišina koja para uši - naveo je Penava, govoreći o mogućnosti budućeg koaliranja Domovinskog pokreta s HDZ-om.

D. Korpoš

Možda ste propustili...

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

ZAHTJEV ZA RASTEREĆENJE

Frizeri: Smanjite nam PDV na 13 posto