Kultura
IZLOŽBA “HAVANEZER”

Čak 17 tisuća fotografija za 70 Bućanovih djela
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Pridržavajući se svih preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, na otvorenom, ispred glavnog ulaza u Dom HDLU, u utorak, 26. svibnja, bit će otvorena samostalna izložba Borisa Bućana Havanezer. Na izložbi će biti predstavljeno 70 recentnih Bućanovih djela nastalih tijekom umjetnikova fotografskog istraživanja, u kojem je u godini dana napravio oko 17.000 fotografija.

Koristeći se opcijom zooma fotoaparata na mobilnom telefonu umjetnik otkriva brojne prizore, teme i prepoznaje portrete osoba na svakodnevnim predmetima i u situacijama, poput portreta Nikole Tesle na papirnatim maramicama kojima se koristio, a na fotografiji svoga psa Oskara prepoznaje prizor balerine koja pleše na glavi Andyja Warhola.

Djela su inicijalno trebala biti predstavljena u Gliptoteci HAZU, koja zbog stradavanja u nedavnom potresu nije mogla realizirati izložbu. Stoga je HDLU sa zadovoljstvom prihvatio predstaviti novi ciklus radova ovog eminentnog umjetnika u Meštrovićevu paviljonu.

"Za Borisa Bućana može se reći da je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, koji je odigrao ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu. Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama. Od 1984. zabilježio je više od 20 vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja (mnoga od toga su grand-prix)", navodi se u najavi. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike