Regija
NASTAVAK ULAGANJA U INDUSTRIJSKU ZONU JANJEVCI

Gradi se infrastruktura
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Radovi završavaju do lipnja 2022., cijela zona bit će komunalno opremljena
DONJI MIHOLJAC

Unatoč izvanrednoj situaciji zbog pandemije koronavirus, većina gradova posložila je financijske prioritete, ali bez ugrožavanja kapitalnih projekata.

Tako je i u Gradu Donjem Miholjcu, u kojemu se među brojnim gradskim projektima u ovoj godini našao nastavak komunalnog opremanja Industrijske zone Janjevci. Na projektu jačanja i širenja Industrijske zone radi se sustavno već desetak godina te je planskim mjerama i ulaganjima transformirana u jednu od najvažnijih gospodarskih zona cijele Hrvatske.

Agencija za investicije i konkurentnost Republike Hrvatske proglasila je 2016. godine Industrijsku zonu Janjevci najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj, a Grad Donji Miholjac lani je dobio međunarodno priznanje Globallocal, koje se dodjeljuje najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta i razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Konačni je cilj gradonačelnika Gorana Aladića i njegove gradske uprave zaokruživanje Industrijske zone Janjevci s kompletnom komunalnom infrastrukturom. S tom je namjerom 2017. godine Grad Donji Miholjac prijavio na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije projekt ZIPI - Završetak izgradnje poslovne infrastrukture u Industrijskoj zoni Janjevci, te dobio europska sredstva. Radovi na izgradnji zajedničke komunalne infrastrukture počeli su krajem prošle godine i dobro napreduju.

- Završetkom projekta ZIPI cijela zona bit će opremljena vodovodom, kanalizacijom, električnom energijom, cestama, stazama i javnom rasvjetom. Projektantska vrijednost bila je 15 milijuna kuna s PDV-om, a na javnoj je nabavi postignuta vrijednost od 10,7 milijuna kuna, uključujući PDV, od čega EU sufinancira 65 posto. Ostatak sredstva bit će osigurano od strane Grada Donjeg Miholjca i drugih izvora - navodi gradonačelnik Goran Aladić. Kako kaže, realizacijom projekta ZIPI bit će obuhvaćeno 30 posto zone. Prema ugovoru koji je Grad Donji Miholjac kao investitor sklopio s izvođačem, tvrtkom Karašica-Vučica d.o.o. Donji Miholjac, svi radovi, ističe Aladić, moraju biti potpuno gotovi do lipnja 2022. godine.

Izgradnjom kompletne komunalne, energetske, elektro-komunikacijske i prometne infrastrukture povećat će se kapaciteti Industrijske zone za daljnji razvoj i pružanje potpore poduzetništvu. U zoni danas, prema podacima Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije koja njome upravlja, posluje 47 poslovnih subjekata iz raznih djelatnosti s više od 700 zaposlenih. Grad Donji Miholjac je otvorio vrata zone baš svima. U prvom redu drvoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji, preradi poljoprivrednih proizvoda te proizvodnji i preradi metalnih proizvoda.

Stalnom izgradnjom infrastrukture i privlačenjem investitora nizom pogodnosti i brojnim mjerama, Industrijska zona Janjevci, površine 127 hektara, postala je jedna od najopremljenijih i najuređenijih zona u Hrvatskoj.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike