Svijet
ALIBI ZA LOŠE STANJE U SAD-U?

Trump zaprijetio WHO-u napuštanjem organizacije
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država optužio je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je "kineska marioneta"

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u ponedjeljak da će trajno zaustaviti financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ne učini li ona u 30 dana određena poboljšanja te da će razmotriti daljnje članstvo Sjedinjenih Država u tom tijelu.


Trump je u travnju privremeno zaustavio američke doprinose WHO-u, optuživši organizaciju da promiče kineske "dezinformacije" kada je u pitanju izbijanje zaraze koronavirusom, iako su dužnosnici WHO-a zanijekali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

Pritisci oko Tajvana

"Ne učini li WHO u idućih 30 dana znatna, temeljita poboljšanja, učinit ću svoj privremeni prekid američkog financiranja trajnim i razmotriti naše članstvo", kazao je Trump u pismu čelniku Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu, objavljenom na Twitteru. Prethodno je Trump izjavio da je WHO "napravio jako žalostan posao" u upravljanju koronakrizom te da će odluku o daljnjem američkom ponašanju donijeti vrlo skoro. U pismu američki predsjednik kaže da je jedini put naprijed kojim to tijelo može krenuti onaj da pokaže potpunu neovisnost o Kini, navevši da je njegova administracija već počela razgovarati o reformama s čelnikom WHO-a. U ponedjeljak je Svjetska zdravstvena organizacija priopćila da će neovisno razmatranje globalnog odgovora na koronavirus početi što prije bude moguće te da je dobila potporu i zalog velike financijske uplate od Kine, koja je pod posebnim povećalom kao izvorište pandemije.


Nešto prije tijekom dana američki je predsjednik optužio Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je "kineska marioneta", ponovivši svoje kritike na račun WHO-a o upravljanju koronakrizom.


"Nisam zadovoljan Svjetskom zdravstvenom organizacijom", kazao je Trump, dodavši: "Ona je marioneta Kine."


Washington je do sada uplaćivao najveći financijski doprinos Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sa sjedištem u Ženevi.


Trump također optužuje WHO, čiji je glavni zadatak koordinirati situacije zbog zdravstvenih kriza u svijetu, da se oglušio na upozorenja Tajvana o ozbiljnosti zaraze koronavirusom.


Najnovija ilustracija narušenosti odnosa SAD-a i Svjetske zdravstvene organizacije izjava je američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji je u ponedjeljak uputio kritike čelniku WHO-a Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu optuživši ga za "nedostatak neovisnosti" jer je odlučio ne pozvati Tajvan na godišnju skupštinu, što je, prema Pompeu, rezultat kineskog pritiska. Prema Trumpovim riječima, SAD godišnje WHO-u uplaćuje oko 450 milijuna dolara, a Kina samo 40 milijuna. Jedna od ideja bila je "spustiti naših 450 na 40", no "neki ljudi smatraju da je to previše", kazao je Trump.


Pandemija koronavirusa, koja je krenula iz Kine, izazvala je velike gospodarske probleme diljem svijeta, kao i smrt 316.000 ljudi, od kojih je gotovo trećina u Sjedinjenim Državama.
Stotine tisuća mrtvih?

Sjedinjene Države zabilježile su u ponedjeljak novih 759 smrtnih slučajeva od COVID-19, što je jedna od najnižih brojki u posljednja dva mjeseca, stoji na web-stranici Sveučilišta "Johns Hopkins". Time je ukupan broj umrlih u SAD-u prešao 90.000.


Zemlja s najviše mrtvih u apsolutnim brojkama ima više od milijun i pol zaraženih, a njih više od 283.000 oporavilo se od bolesti.


Država New York ima trećinu mrtvih u SAD-u. Većina saveznih država izvijestila je o smanjenju broja novih slučajeva zaraze u tjednu okončanom 17. svibnja, a samo je 13 država izvijestilo o povećanju tog broja u usporedbi s prethodnim tjednom. No na razini SAD-a broj novih slučajeva povezanih s bolesti COVID-19 manji je osam posto u usporedbi s prethodnim tjednom, čemu je pridonijela i činjenica da New York i New Jersey bilježe smanjenje broja novozaraženih.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Massachusettsu kažu da bi SAD, prema projekcijama do 6. lipnja, mogao imati 112.000 mrtvih.


Hina
Europska unija podržava WHO
Europska komisija podržala je u utorak WHO nakon prijetnji američkog predsjednika da će ukinuti doprinos toj organizaciji, koju je više puta kritizirao. "Sada je trenutak za dokazivanje solidarnosti, a ne za prijetnje i potkopavanje multilateralne suradnje", izjavila je glasnogovornica Europske komisije Virginie Battu na pitanje na konfrenciji za novinare o posljednjim Trumpovim izjavama o WHO-u. "EU podržava međunarodnu suradnju tijekom krize", rekla je i naglasila da su multilateralni napori "jedina održiva opcija za pobjedu u toj bitci".
Najčitanije iz rubrike