Novosti
MJERE BANAKA ZA POMOĆ TURISTIČKOM SEKTORU

Odgoda plaćanja kredita u turizmu do kraja lipnja 2021.
Objavljeno 19. svibnja, 2020.

Hrvatska udruga banaka na sastanku s predstavnicima više udruženja turističkog sektora predstavila je mjere banaka za pomoć tom sektoru, od kojih se izdvaja odgoda plaćanja kreditnih obveza za subjekte u turizmu do 30. lipnja 2021.


Kako su u utorak izvijestili iz HUB-a, na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatske udruge turizma (HUT), Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH), Kamping udruženja Hrvatske (KUH) te Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).


"Banke su za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci, u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećim regulatornim okvirom Hrvatske narodne banke. Ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate mogu se podmirivati za trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili u skladu s mogućnostima i dinamikom priljeva", ističe se u priopćenju.


Direktor HUB-a Zdenko Adrović naglašava važnost pojedinačnog pristupa banaka te komunikacije s klijentima. "Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske te provoditi gospodarske mjere u skladu s najboljim praksama u Europi. Održali smo sastanak s predstavnicima turističkog sektora kako bismo bili u mogućnosti saslušati sve prijedloge te predstaviti programe koje banke specifično provode za sektore i građane koji su najviše pogođeni epidemijom. Izuzetno nam je drago što su i poduzetnici prepoznali programe i mjere banaka te vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i suradnjom moći odgovoriti na sve izazove koji su pred nama", izjavio je Adrović.


HUB u priopćenju prenosi i izjavu predsjednika OMH-a Šime Klarića da je reprogram dugoročnih kredita s moratorijem otplate glavnice do 30. lipnja iduće godine ohrabrujuća vijest za sve male i obiteljske hotelijere.


"Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojima bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. godini i sve do ljeta 2021. godine, kada očekujemo ozbiljniji povratak turista. Stoga je ovakva odluka banaka od presudne važnosti za opstanak malih hotela koji su, osim sredstava banaka, uložili i velika osobna odnosno obiteljska sredstva i imovinu", ustvrdio je Klarić.


Dodao je kako ta odluka o reprogramima dugoročnih kredita, kao i postojeće i očekivane Vladine mjere daju novu energiju za otvaranje obiteljskih hotela i kvalitetan prihvat i najmanjeg broja gostiju koji su spremni doći u Hrvatsku.
"Stav banaka da svojim mjerama žele hotelijerstvo i turizam održati živim i zdravim do ljeta 2021. dokazuje da je hrvatski turizam čvrst klaster u kojemu se svi dionici međusobno uvažavaju i drže te da svi vjeruju u svijetlu budućnost hrvatskog turizma", zaključio je Klarić.


Hina
Šime Klarić

predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela

Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojima bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. i sve do ljeta 2021., kada očekujemo ozbiljniji povratak turista.
STABILAN SUSTAV
Na sastanku je istaknuto da će stabilan bankarski sustav u Hrvatskoj imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku, stoga banke već sada u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama - HBOR-om, agencijom HAMAG-BICRO i Europskim investicijskim fondom osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika. Banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme kako bi poslovni subjekti imali dovoljnu likvidnost i mogućnost povoljnog financiranja, kažu iz HUB-a.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana