Novosti
GORAN VRANJEŠ, NKV RADNIK S DIPLOMOM

Umjesto da kukam, svoje hobije pretvaram u posao
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Uzgaja aroniju i proizvodi granolu, nikad nije išao linijom manjeg otpora

Goran Vranješ, 39-godišnjak iz Višnjevca, još je 2005. godine diplomirao prehrambenu tehnologiju u Osijeku, no do danas nije uspio naći posao u struci. Plaću, kaže, pošteno zarađuje kao NKV radnik na Poljoprivrednom Institutu u Osijeku, no to toga nepokolebljivog diplomiranog inženjera, koji općenito ne voli ići linijom manjeg otpora, nije obeshrabrilo u odluci da se i dalje educira. Dapače, posljednjih pet godina svako malo završi neki online tečaj, pri čemu bira one koje sveučilišta u inozemstvu nude besplatno, a mogu mu pomoći u drugim poslovima kojima se bavi kako bi popunio kućni budžet. "Na www.coursera.org uvijek nađem neki zanimljiv tečaj, primjerice o marketingu, poduzetništvu ili poslovnoj strategiji, pa steknem bar osnovna znanja i vještine koji mi mogu pomoći u mojim dodatnim poslovima", ističe.

Aronija

Lani se u listopadu oženio svojom Anom, koja mu je, ne skriva, najveća inspiracija, pa ne čudi što je otisak njezina poljupca postao zaštitni znak njegovih proizvoda od aronije, pod brendom Poljubac kraljice aronije. Tu je biljku čudesnih svojstava počeo uzgajati prije pet godina, na 2000 četvornih metara obiteljskog zemljišta u Višnjevcu, u blizini tamošnje škole. "Bio je to ugar, a analizom se ispostavilo kako je riječ o kvalitetnom humusnom tlu. Obogatio sam ga manjom količinom stajnjaka i ondje podigao 350 grmova aronije. Iako nemamo u planu konkurirati za certifikat, aroniju u svom OPG-u uzgajam na naglašeno ekološki, organski način. Umjesto umjetnih gnojiva koristimo samo mješavinu domaćeg komposta i taloga kave, koji mi skupljaju u jednom višnjevačkom kafiću, a prihranjujemo preko lista otopinom vode, koprive i gaveza", otkriva Vranješ. Iako nije certificirani ekološki proizvođač, njegovi mu kupci vjeruju na riječ. Osim toga, mnogi su od njih bili na njegovoj La Montañeri, kako, kao veliki zaljubljenik u španjolsku kulturu i poeziju, od milja naziva svoje zemljište pod aronijom. "U uzgoju aronije i proizvodnji sirupa, sokova, likera i kompota najviše mi pomažu roditelji, no angažirani su i sestra i njezina obitelj, supruga te lijep broj bliskih prijatelja. Godišnja nam je proizvodnja zapravo mala, pa svoj proizvod uglavnom prodajemo poznatim kupcima. Namjerno izbjegavamo nakupce, uz koje bismo sigurno lakše došli do zarade, jer je osobni kontakt s kupcima presudan u svakom poslu. Bar sam tako naučio na onim online tečajevima", ističe Vranješ.


Znalci pripisuju aroniji mnoga ljekovita svojstva, posebice kada je riječ o podizanju imuniteta. Vranješ pak vjeruje kako je najvažnije da je kompletna prehrana uravnotežena, a aronija i prozvodi od aronije mogu biti njezin dragocjeni dio.
Granola

Može to biti i novi Goranov proizvod - granola. "Tražio sam sebi nešto kvalitetno kako se ne bih udebljao sada kada se bližim četrdesetima", kaže u šali Goran, dodajući kako je riječ o hrani koju su nekada na svoje pohode nosili planinari jer je visokovrijedna, a ne mora se kuhati ili peći. Usavršavao je recepturu godinu dana, kombinirao sastojke, sušio mješavinu na različitim temperaturama... dok nije postigao idealnu kombinaciju zobenih pahuljica, chia sjemenki, badema ili lješnjaka, suncokretovih sjemenki i meda, uz okus cejlonskog cimeta ili čokolade i kave. Nazvao ju je Go Go Granola i ponudio sladokuscima u pakiranjima od 500 i 1000 grama. "Iznenadilo me je zanimanje za našu ručno proizvedenu granolu, mislim da su ljudi prepoznali vrijednost takvog neindustrijskog proizvoda. Osluškujemo i želje tržišta, primamo prijedloge za nove sastojke. Ovih sam dana pripremio i granolu s posebnim dodatkom - našim likerom od aronije, koju ćemo ponuditi u kolovozu", najavljuje.

Svima zainteresiranima odgovara osobno na svako pitanje o Go Go Granoli. Autorica ovih redaka u to se uvjerila kada je Goranu na Facebooku postavila vrlo specifično pitanje vezano uz gluten, na koje je iscrpno odgovorio tek nakon što je pomno proučio deklaracije svih sastojaka svoje granole. Simpatičan i pristupačan, razgovorljiv i duhovit, znatiželjan i uporan, mic po mic postao je temom članka pod egidom Priča s osmijehom. "Ne vrijedi sjediti i kukati, a posebno tražiti bolji život izvan granice, samo treba pogledati u sebe i oko sebe. I hobi može s vremenom postati posao kojim se da ponešto zaraditi. Još kada znaš da nudiš pravu vrijednost za novac i da drugi to prepoznaju, ostaje samo truditi se i zadržati kvalitetu koja, kako se to kaže, čini razliku", odlučan je Goran Vranješ.


Ivana Rab Guljaš
350

grmova aronije uzgaja Goran Vranješ na svojoj višnjevačkoj La montañeri
UKUSI I OKUSI
Sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, koje Vranješ uvelike koristi kako bi promovirao svoju granolu, konzumenti su i više nego zadovoljni svim inačicama Go Go Granole, štoviše interes je veći nego što je očekivao. "Kupci komentiraju sastojke i okus, pišu mi kako dodaju svježe ili suho voće, obično, bademovo, rižino ili sojino mlijeko, sve vrste jogurta, kefir... čini se da je svatko našao recept po svom ukusu", kaže s osmijehom Goran Vranješ.