Novosti
PRIORITETI I NOVI KALENDAR

Moguće povećanje broja đaka u učionici
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama. "Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu", rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama. "S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole", rekla je Divjak.

U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet. Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nije prioritet, ističe ministrica. Kaže da su prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima.

Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu. Njemačka koja početkom srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a stavit će naglasak na digitalizaciju obrazovanja, istaknula je Divjak.

U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu koja počinje 7. rujna. U novom kalendaru više je manjih odmora, prvi je oko 1. studenoga, a drugi oko Uskrsa. "Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu", rekla je ministrica. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike